Uneori trebuie să suferi, ca să-i poţi ajuta pe alţii. Aşa au păţit şi tinerii voluntari ai Asociaţiei Caritas Catolica Oradea, care au mers joi, alături de directorul ONG-ului, Jozsef Rajna, cu alimente la familiile care trăiesc lângă groapa de gunoi din Episcopia, în locuinţe improvizate din carton, plăci de furnir şi bucăţi de nailon, fără încălzire, fără curent şi fără apă potabilă.

Autobuzul cu care voluntarii s-au dus, asigurat de părintele Mihai Fechetă de la Centrul Şcolar Don Orione, a rămas împotmolit în noroi, cu tot cu voluntari şi pachete.

"Organizatorii au apelat prima dată la ajutoare externe, dar camionul trimis s-a împotmolit de asemenea în noroi. A fost nevoie de o muncă susţinută de câteva ore, pentru a scoate cele două vehicule masive din gropile pline cu noroi, şi de contribuţia tuturor sufletelor – bărbaţi, femei şi copii au sărit în ajutorul voluntarilor şi au săpat şi au împins până au urnit în sfârşit cele două autovehicule, şi roţile au prins tărâm solid", se arată într-un comunicat al Caritas Catolica, transmis duminică.

În ciuda acestor obstacolele neaşteptate, grupul de voluntari, format în mare majoritate din elevii Liceului Teologic Romano-Catolic şi din Internatul Caritas, nu s-a lăsat învins de ghinion.

"Tinerii, tratând cazul cu mult umor, au terminat treaba pentru care s-au dus: au împărţit pachete care conţineau pâine, conserve de supă, paste făinoase, mezeluri, conserve de ciuperci, dulciuri şi alte alimente neperisabile, în valoare de peste 850 lei. Donaţiile au fost completate de reprezentanţii centrului şcolar Don Orione cu haine oferite de elevi", se mai arată în comunicat.

La sfârşitul acţiunii, participanţii s-au întors acasă obosiţi, dar satisfăcuţi.

Dulciurile din pachetele distribuite au sosit ca donaţii din Olanda, prin intermediul lui Toos Aerts (Swolgen) şi Ad van der Brand (Schijndel), iar restul alimentelor au fost asigurate de Caritas, ca parte din Colecta Sf. Elisabeta.