O păţanie povestită zilele trecute în grupul de Facebook "Oradea suntem noi" a adunat zeci de mesaje de felicitări. Numeroşi orădeni au lăudat un angajat al societăţii de salubritate RER Ecologic Service, care a făcut o faptă bună: a returnat un portofel găsit într-un coş de gunoi.

"Făptaşul" - Nicolae Hendre - nici nu a ştiut câte aprecieri a primit. Nu doar că nu are cont pe reţeaua de socializare, dar nici nu ştie să citească. Dar gestul i s-a părut firesc...

Ajutat de soţie

De loc din satul Cheriu (comuna Oşorhei), unde locuieşte şi acum, Nicolae Hendre (41 ani) lucrează la RER Ecologic Service încă din 1996. De atunci, mătură străzile şi goleşte coşurile de gunoi din parcuri şi de pe trotuare. Nu se plânge, ba din contră, e bucuros că are un loc de muncă stabil şi că din salariu îşi poate creşte cei doi copii.

În seara de 3 noiembrie, golind un coş amplasat pe strada Muzeului, a găsit în interior un portofel. "Nu era niciun ban în el, doar un card de sănătate, un card de farmacie şi nişte hârtii cu numere de telefon", povesteşte muncitorul. Pentru că este analfabet, a dus portofelul acasă şi i-a cerut ajutor soţiei. "Am sunat la numerele de telefon din portofel", explică Nicolae. Aşa a dat de un vecin al proprietarului portofelului, care l-a pus în legătură cu cel care rămăsese fără acte, un pensionar din Oradea.

Obicei de gunoier

A doua zi, angajatul RER s-a întâlnit cu păgubaşul şi i-a returnat portofelul. Pensionarul s-a bucurat, căci fără cardul de sănătate nu-şi poate procura medicamentele necesare. "I-am zis că bani n-au fost, m-a crezut. Mi-a dat şi 10 lei, pentru că l-am ajutat", spune muncitorul RER. Omul i-a povestit şi cum a rămas fără portofel: stătea pe o bancă, în Piaţa Bucureşti, iar într-o clipă de neatenţie, nişte ţigani l-au buzunărit.

Pentru Nicolae aceasta nu este singura păţanie de acest fel. A mai găsit, în decursul anilor, în coşurile de gunoi din oraş numeroase portofele şi pe toate le-a returnat fie proprietarilor, fie Poliţiei. "Eu nu vreau probleme, orice găsesc caut să duc cui aparţine. Eu mă bucur că am un loc de muncă", zice bărbatul cu modestie. Şi, de ce nu, cu înţelepciune...