La două zile după ce a lansat la Oradea cartea „Dinastia”, scrisă împreună cu jurnalista Digi 24 Elena Vijulie despre monarhia românească, susţinând totodată o conferinţă publică pe tema „Elite şi modernizare”, în care a declarat că „modernitatea se termină şi astăzi la Budapesta, poate la Oradea”, istoricul Stelian Tănase s-a declarat impresionat de ceea ce a văzut în oraşul de pe Crişul Repede.

Într-o relatare pe propriul blog, intitulată „Oradea într-o zi rece de februarie”, Stelian Tănase povesteşte ziua petrecută aici, începută cu o plimbare alături de primarul Ilie Bolojan. „Ai ce vedea, oraş în plină refacere. În câţiva ani oraşul va arăta fff occidental. Oraşul – remarc în trecere – e curat, ceva rar prin oraşele româneşti, de obicei acoperite sub munţi de gunoaie. Oradea are imobile remarcabile, palate, clădiri administrative impozante, foste bănci, biserici mari, hoteluri de mâna întâi de pe vremea burgheziei. Da, o lume burgheză cu cafenele, terase, restaurante. Şi amintirea unui trecut excepţional datorat amestecului de români, maghiari, evrei din secolul al XIX-lea şi prima parte a secolului al XX-lea”, povesteşte Stelian Tănase.

Într-un alt pasaj, istoricul îl laudă pe primarul Bolojan pentru că „Oradea reînvie într-un ritm alert” şi subliniază avansul luat faţă de alte oraşe din ţară. „Într-un clasament recent al Băncii Mondiale primarul Ilie Bolojan şi orasul lui s-au clasat pe locul întîi dintre toate orașele și primarii din România. De observat că orașele din vestul țării stau mai bine – Timișoara Arad, Cluj… Chiar mă întreb dacă există vreo legătură materială sau spirituală între Oradea și Alexandria – judetul Teleroman – sau cu Vaslui? Dau exemple la întâmplare. Par a fi țări și lumi diferite… Mă întreb cum ar fi țara asta a noastră dacă toate orașele, sau măcar reședințele de județ, s-ar afla la nivelul de civilizație întilnit ieri la Oradea!?”.  

Amintind despre promovarea cărţii sale la librăria R&R de pe strada Vasile Alecsandri, aflată în lucru în vederea pietonalizării, istoricul a făcut o comparaţie favorabilă Oradiei faţă de Capitală. „Strada este închisă din cauză că se pietruiește, se refac fațadele, etc. pentru a reînvia aspectul din urmă cu un secol. Va fi stradă pietonală cu cafenele, prăvălii, ateliere – ca altădată. De ce pe Calea Victoriei nu se intîmplă același lucru? Răspunsul este simplu – Oradea e mai aproape de Viena și Budapesta decît de Istanbul, spre deosebire de București”.

Stelian Tănase s-a arătat plăcut surprins şi de orădenii prezenţi în număr mare, atât la lansarea cărţii, cât şi ulterior la conferinţa publică. “În librărie găsesc lume multă, plus televiziuni, fotoreporteri, gazetari, scriitori, lume. Urmează prezentările facute de Traian Ștef și Mihai Maci. Apoi autografe și tot tacîmul... Seara nu se încheie aici. Ne retragem la sala de consiliu a Primăriei, unde trebuie să țin o conferință. Mă așteptam să găsesc o sală de clasă cu 30-40 de funcționari plictisiți. Nu este deloc așa. Asistă cca 200-300 de orădeni. Sunt luat prin surprindere, sunt și obosit după o zi foarte lungă. Mă înviorez tocmai din cauza numărului mare de spectatori. Animație, atmosferă”.

În finalul relatării, concluzia: “Descoperirea Oradei (pe care o mai văzusem de citeva ori când era mohorâtă) e un fapt deosebit pentru mine, o descoperire. Mă voi intoarce, cert”.

Textul lui Stelian Tănase poate fi citit integral pe blogul acestuia.