Primăria Oradea a publicat pe site-ul propriu, lista celor care au donat pentru dotarea suplimentară a spitalelor, în contextul pandemiei de coronavirus.

Astfel, potrivit postării, donatorii sunt:

1. Asociaţia Umanitară Prima - 500.000 lei

2. Iso Dara SRL ­- 20.000 lei

3. Tivan Plast SRL - 20.000 lei

4. Asociaţia Rotary Club Oradea Art Nouveau - 29.000 lei

5. Asociaţia Rotary Club Marghita - 25.000 lei

6. Asociaţia Rotary Club Oradea 1113 - 24.000 lei

7. Asociaţia Rotary Club Băile Felix - 23.000 lei

8. Asociaţia Rotary Club Oradea - 30.000 lei

9. Asociaţia Rotaract Club Oradea - 34.000 lei.

Anunţul a fost postat după ce dr. Gheorghe Carp, managerul Spitalului Judeţean, numit, totodată, coordonator al spitalelor din Bihor, a anunţat duminică, într-o declaraţie comună susţinută alături de primarul Ilie Bolojan, că în ultima perioadă spitalele orădene au primit donaţii record care ajută la dotarea suplimentară a sistemului sanitar orădean, în contextul crizei create de coronavirus.

„În 3 zile s-au strâns aproape 1 milion de lei, care au fost deja cheltuiţi pentru echipamente de protecţie, kituri de laborator", a declarat Carp.

De precizat că nu este sigur că această listă cuprinde numele tuturor donatorilor, dat fiind că, după cum declara managerul, vor fi făcute publice doar numele celor care doresc acest lucru.

În ce privește dotarea unităților, acesta a mai spus că spitalele din Bihor „au 75 de paturi de terapie intensivă, din care 60 sunt complet dotate cu posibilităţi de ventilaţie mecanică”, iar în viitorul apropiat vor mai sosi și alte dotări.

„Eşalonat vor veni încă 10 aparate, în aprilie, până la începutul lunii mai. De asemenea, s-au comandat materiale de protecţie, pe lună avem nevoie de zeci de mii de măşti speciale, de combinezoane. Dar deja primele echipamente au sosit, mâine (luni, 23 martie n.r.) vor ajunge peste 1.200 de salopete de risc biologic şi peste 2.000 de măşti. Necesarul lunar este de aproximativ 1,5 milioane euro. Le mulţumesc acelora care ne-au donat foarte mulţi bani, o surpriză foarte plăcută, sunt asociaţii, firme, persoane individuale”, a mai spus el.

Unde se poate dona

Primăria a pus la dispoziţie şi numărul de cont unde se pot dona în continuare bani pentru spitalele locale. Acesta este RO36BACX0000001189390001, deschis la banca Unicredit Bank SA, beneficiarul sponsorizării fiind Asociaţia "Sprijiniţi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea", tel.0259/434406, fax.0259/417169 (persoană de contact Maghiar Marcel, director economic, tel. 0770.319.165). 

Aşa cum BIHOREANUL a mai scris, până acum, cu ajutorul unor companii, asociaţii şi persoane fizice, a fost cumpărat un aparat PCR (foto), pentru testarea persoanelor suspecte de îmbolnăvire cu noul coronavirus.

"În ziua de azi putem să asigurăm peste 200 de testări pe zi. Ca termen de comparaţie, până acum am trimis la Cluj 215 probe din care au venit cu întârziere 150", a detaliat duminică Gheorghe Carp.

"Avem personal pregătit şi avem 1.500 de teste pe săptămână, mai mult de trei ori de cât am putut să facem în 3 săptămâni prin colaborarea cu Clujul. Avem personal pregătit, 10 doctori sunt pregătiţi şi, în colaborare cu Prefectura, ISU, SMURD şi UPU, vom putea să testăm, pe lângă cei suspecţi de infectare, personal medical şi nemedical, şi pe cei din carantină, pentru a scurta perioada de carantină, vedeţi fluxul de români care vin din străinătate", a adăugat medicul.

De precizat că, până duminică seară, în Bihor au fost diagnosticate șase persoane cu coronavirus.

Citiți și articolele:

Cei din linia întâi: Spitalele din Oradea, reorganizate şi echipate pentru îmbolnăvirile cu coronavirus prognozate de săptămâna aceasta

Surse: Încă un bihorean, printre bolnavii confirmaţi cu COVID-19. Numărul total al cazurilor din judeţ a crescut la 6

Veste bună: Oradea are propriul aparat pentru testarea anti-coronavirus, care a şi început să lucreze (FOTO)

Cum se pregătesc spitalele din Oradea în lupta anti-coronavirus: 75 de paturi de ATI, alte 10 pe drum, termo-scanner la Judeţean, pentru a depista orice posibil bolnav

Bolojan anunţă măsuri restrictive în Oradea: Supermarketurile vor funcţiona până la ora 21, se închid bazarurile, locurile de joacă şi terenurile de sport (VIDEO)