După apelul autorităţilor ca studenţii de la Medicină să se înscrie voluntari pentru a ajuta doctorii şi autorităţile în lupta cu noul coronavirus, miercuri, 30 de studenţi de la Oradea şi-au declarat această disponibilitate.

Potrivit decanului FMF Oradea, Adrian Maghiar, lor li se adaugă alţi 100, care deja au contracte de voluntariat încheiate cu spitalele bihorene.

"Studenţii pot să meargă şi direct la dr. Hadrian Borcea, să facă contracte de voluntariat. Ne aşteaptă zile grele. Interesul nostru este să ieşim cât mai bine din criza asta", a declarat Maghiar, joi, pentru BIHOREANUL.

Decanul FMF Oradea a mai precizat că toţi medicii rezidenţi din Oradea trebuie să ia legătura cu coordonatorul de program, care îi va trimite unde este nevoie de ajutorul lor. "Rezidenţii de medicină de familie şi balneofizioterapie vor asigura triajul epidemiologic în vamă", a precizat Maghiar.

Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, Raed Arafat, este cel care, marţi seară, a făcut apel la studenţii de la Medicină din anii IV, V şi VI, să se înscrie ca voluntari în spitale pentru a ajuta personalul medical în gestionarea pandemiei de COVID-19.

Potrivit anunţului lui Arafat, "la nivelul fiecărui centru universitar, din cadrul facultăților de medicină, vor fi recrutați studenți, începând cu cei din anul patru, pe bază de voluntariat, pentru a sprijini activitățile din camerele de gardă". Studenții recrutați vor desfăşura activități de sprijin doar în situația depășirii capacității curente a unităților medicale. De asemenea, pot fi recrutaţi elevii din minim anul 2 de studiu la şcolile postliceale sanitare. Cu acelaşi prilej, şeful DSU a anunţat că medicii rezidenţi vor întrerupe stagiile de practică, pentru a fi distribuiţi pe secţiile sau în locurile unde este nevoie de ajutorul lor.