Asociația Caritas Catolica a consacrat, marţi, o seară de gală aparte acelor persoane care şi-au jertfit timpul, talentul şi forţele, spre a-i ajuta în mod voluntar pe cei nevoiaşi, respectiv, au sprijinit activitatea organizaţiei.

În cadrul evenimentului, directorul general al Asociației Caritas Catolica, părintele Rajna József, a conferit diplome de apreciere la 70 de voluntari, incluzând voluntari individuali, grupuri de elevi, directori de instituţii şi reprezentanţi ai unor organizaţii de tineret şi asociaţii.

Gala a fost deschisă de episcopul Böcskei László, care a accentuat cât de importantă este în lumea contemporană revigorarea valorilor creştine şi umane, ca dragostea şi atenţia acordată altora, ce constituie premisele şi bazele voluntariatului.

Evenimentul, organizat în cadrul proiectului de voluntariat VOLO, finanţat prin Programul de Cooperare Elveţiano-Român, s-a încheiat cu o cină festivă şi un program muzical. Soliștii voluntari ai Asociației Caritas, Geambaşu Izabella și Cristina Romocea Cociuba au încântat publicul cu cântece religioase și muzică ușoară.

Iată câţiva dintre voluntarii mai speciali, care au primit diploma de apreciere, cu prezentarea făcută de Asociaţia Caritas Catolica:

D-na Koharic Ilona, care a apelat la ajutorul nostru în 2015, suferea de o boală gravă, care necesita tratamente şi intervenţii complexe din partea mai multor medici specialiști - pentru aceasta, i s-a acordat ajutor material pentru tratament. După o serie de intervenţii chirurgicale vitale, s-a însănătoşit. Este foarte recunoscătoare, drept pentru care ajută unde şi cum poate, înapoind dragostea şi atenţia pe care a primit-o. În mod regulat conduce programe de lucru de mână în căminele de bătrâni şi îi învaţă de vârstnici cum să se facă utili în modul lor.

Patru elevi ai Liceului Ady Endre au iniţiat programul Élet-Jel (Semn-de Viaţă) în cadrul căruia ei şi-au sacrificat întreaga vacanţă de vară, pentru a ţine săptămânal activităţi comunitare şi artistice, înfrumuseţând prin aceasta viaţa de zi cu zi ai rezidenţilor din Căminul Sf. Elisabeta.

Tinerii Asociației Viaţă cu Autism, care, în ciuda greutăţilor cu care se luptă ei înşişi, găsesc puterea să îi ajute şi pe alţii, şi sunt de ani de zile, voluntari loiali ai instituţiilor Caritas. Ajută unde şi cum pot: fac curăţenie, distribuie hrană nevoiaşilor, participă la acţiuni de gătit şi lucru de mână cu vârstnicii îngrijiţi de Caritas.

D-na Balázs Hajnalka, voluntară individuală, timp de zece ani a fost voluntara Caritas, înainte de a se muta în străinătate. Dar nici aşa nu s-a lăsat de voluntariat, ajută activitatea Caritas prin lucrări ce se pot efectua on-line, cum ar fi traducerile.