La cea mai recentă ediţie a maratonului de înot organizat de Fundaţia Comunitară Oradea pentru sprijinirea unor cauze sociale, educative şi medicale s-a strâns o sumă record, de 184.000 lei, pentru cele 22 de proiecte înscrise. În 2016 s-au strâns 153.000 lei. 

Swimathon Oradea s-a ţinut pe 27 mai la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, însă cei convinşi de valoarea cauzelor au putut dona pe site-ul Fundaţiei Comunitare până pe 27 iunie.

"Suntem în continuare uimiţi de efortul înotătorilor minunaţi care au acceptat provocarea noastră şi de mobilizarea exemplară a comunităţii bihorene care s-a unit pentru a-i ajuta pe cei ce au avut nevoie de sprijin", se arată în comunicatul final al campaniei.

Peste 1.000 de susţinători la bazin, 468 donatori individuali, 58 de companii şi cei 333 de înotători au reuşit anul acesta să strângă donaţii în bani şi produse în valoare totală de 183.915 lei în sprijinul celor 22 de cauze aliniate la start, se mai arată în comunicat.

Din fonduri proprii, Fundaţia Comunitară a acordat trei premii suplimentare de 1.000 lei. Astfel, unul dintre premii a ajuns în conturile cauzei pentru care au fost înotate cele mai multe lungimi de bazin, adică Asociaţia de părinţi Pas cu Pas, pentru care echipa "Salex" a înotat 73 de lungimi de bazin în 40 de minute.

A fost recompensată, de asemenea, cauza care a strâns cei mai mulţi bani de la donatori, mai precis ,,Poveşti nespuse II" propusă de Asociaţia Down Oradea, pentru care s-au adunat 20.462 lei.

În fine, 1.000 lei a primit şi cauza susţinută de înotătorul care a reuşit să strângă pentru aceasta cei mai mulţi bani. Este vorba despre ,,Un pas mai aproape de primul pas", propusă de Asociaţia Vladimir Angelman, pentru care micuţa înotătoare, Olga Abrudan, a strâns 2.765 lei de la familie şi cunoscuţi.