Orădenii sunt chemaţi să susţină 22 de cauze sociale, sâmbătă, la ediţia a V-a a Swimathon-ului, un maraton de înot organizat de Fundaţia Comunitară. Evenimentul va avea loc la Bazinul Olimpic Ioan Alexandrescu, unde se vor putea face donaţii pentru proiectele selectate în ediţia de anul acesta.

Swimathon-ul va începe la ora 10 şi are ca scop atragerea de fonduri pentru susţinerea şi implementarea unui număr de 22 cauze iniţiate de mai multe organizaţii, companii şi grupuri de iniţiativă din judeţ.

Între cauzele de anul acesta se numără sprijinirea unor terapii specifice pentru copiii cu sindrom Down, achiziţionarea unor echipamente pentru Centrul de Epilepsie şi sprijinirea unor copii din familii defavorizate să meargă în continuare la şcoală.

"La Swimathon Oradea 2017 fiecare persoană preocupată de comunitatea în care trăieşte se poate implica pentru a contribui la schimbarea în bine a oraşului", precizează organizatorii.

Până acum, pentru proiectele din acest an s-au strâns 142.000 lei în bani şi produse din sponsorizări ale companiilor şi din donaţii individuale.

La această ediţie, în Bazinul Olimpic vor înota pentru promovarea cauzelor sociale 326 de înotători. 


Proiectele Swimathon 2017:

Tabăra Yuppi pentru copii cu diabet – Asociaţia Mişcare de Tabără Yuppi doreşte să organieze o tabără de recreere terapeutică pentru copiii cu diabet de tip 1, insulino-dependent, cu vârste între 7 şi 12 ani, a căror percepţie despre viaţa lor este deseori negativă. Obiectiv financiar pentru campanie: 7.000 lei.

Un pas mai aproape de primul pas – Scopul este strângerea de fonduri pentru micuţul Vladmir, diagnosticat cu Sindromul Angelman, însă care a început un proces de recuperare şi a început să umble cu ajutor. Părinţii lui îşi propun să adune 13.000 lei.

Fondul Ştiinţescu – Fundaţia Comunitară Oradea vrea să adune bani pentru finanţarea celui mai nou proiect lansat şi anume Fondul Ştiinţescu, prin care sunt ajutaţi copiii şi tinerii pasionaţi de ştiinţe şi tehnologie. Obiectiv financiar: 15.000 lei.

Ritm on Stage – Asociaţia Firmelor Bihorene vrea să strângă bani pentru ca trupa orădeană de dans Ritm on Stage să reprezinte România la Campionatul Mondial de Hip-Hop care se va ţine în Arizona, Statele Unite ale Americii. Obiectiv financiar: 18.000 lei.

O şansă în plus pentru Rareş! – Micuţul Rareş suferă de tetrapareză mixtă şi epilepsie simptomatică, şi luptă pentru şansa lui la o viaţă cât mai normală, urmând diverse terapii costisitoare. Obiectiv financiar: 15.000 lei.

Centrul Wilhelmina pentru persoanele adulte cu dizabilităţi – Un proiect iniţiat de Ramada Oradea pentru sprijinirea acestui centru unde prin ergoterapii sunt ajutate persoane cu dizabilităţi grave şi accentuate. Obiectiv financiar: 9.000 lei.

Drumul spre potenţialul maxim – Pyramid Learning Center din Oradea adună bani pentru achiziţionarea materialelor senzoriale utilizate în cadrul terapiilor pentru copii cu tulburări de procesare senzorială. Obiectiv financiar: 5.000 lei.

Centrul de recuperare pentru copii cu dizabilităţi neuromotorii Sfântul Nectarie – Fundaţia Mihai Neşu adună fonduri pentru continuarea terapiilor în cadrul centrului înfiinţat de fostul fotbalist orădean. Obiectiv financiar: 13.000 lei.

Învăţământ şi generozitate – Asociaţia Morăriţa vrea să organizeze o tabără cultural-educativă pentru 80 de tineri ai comunităţii româneşti din Maramureşul istoric din dreapta Tisei (Ucraina), în cadrul căreia să descopere frumuseţile din România. Obiectiv financiar: 10.000 lei.

Permisul de conducere, şansă socială şi valoare distinctivă pe piaţa muncii – Asociaţia Morăriţa strânge bani să ajute cel puţin patru tineri din familii defavorizate să facă şcoala de şoferi şi să-şi ia carnetul. Obiectiv financiar: 5.000 lei.

Smart cu o tabletă Smart – Asociaţia de Părinţi "Pas cu pas" vrea să doteze cu tablete Smart clasele 0-4 de la Liceul Greco-Catolic Iuliu Maniu pentru un transfer de informaţii mai eficient. Obiectiv financiar: 30.000 lei.

Împreună adăugăm viaţă zilelor – Fundaţia Hospice Emanuel strânge bani pentru creşterea numărului de orădeni şi bihoreni pe care-i îngrijeşte şi pentru care organizează activităţi sociale, aceştia fiind bolnavi în faze terminale. Obiectiv financiar: 5.000 lei.

Fondul de burse FCO – Proiect propriu al Fundaţiei Comunitare Oradea, referitor la sprijinirea a 10 elevi proveniţi din familii defavorizate să-şi continue studiile. Obiectiv financiar: 10.000 lei.

Vara Verde – Asociaţia Ecotop Oradea adună bani pentru a organiza activităţi menite să-i înveţe pe tineri să-şi petreacă timpul în aer liber şi în acelaşi timp să protejeze mediul. Obiectiv financiar: 5.000 lei.

Să creştem frumos! – Asociaţia Curcubeul Copiilor vrea să contribuie la funcţionarea Centrului de Plasament nr. 2 din Oradea care nu îşi acoperă cheltuielile din bugetul alocat de DGASPC Bihor. Obiectiv financiar: 10.000 lei.

ArtAtelier Oradea – Culture On va organiza anul acesta o şcoală de vară pentru circa 50 de tineri care vor avea ocazia să participe la workshop-uri de flaut, pian, vioară, grafică şi multimedia, sub îndrumarea unor specialişti din ţară şi străinătate. Obiectiv financiar: 5.000 lei.

Copiii epileptici ajutaţi – Strângerea de fonduri pentru dotarea Centrului de Epilepsie şi Monitorizare EEG din Oradea cu căşti speciale cu electrozi integraţi pentru înregistrări şi EEG. Acum la centru se lucrează cu electrozi care se lipesc direct pe scalp într-o procedură migăloasă. Obiectiv financiar: 8.000 lei.

Pictăm şi noi în vacanţa mare – Centrul Prietenia din Popeşti adună bani pentru o tabără de creaţie şi drumeţii pentru beneficiarii centrului comunitar din localitate. Obiectiv financiar: 5.500 lei.

Terapie prin zâmbet – Asociaţia Caritas Eparhial strânge fonduri pentru activităţile clovnilor-doctori care vizitează copiii internaţi la Spitalul Municipal, le modelează baloane şi le arată trucuri de magie. Obiectiv financiar: 12.000 lei.

Poveşti nespuse II – Asociaţia Down Oradea cere sprijinul orădenilor pentru a putea oferi terapii logopedice, de stimulare cognitivă şi psihomotorie persoanelor care suferă de acest sindrom. Obiectiv financiar: 10.000 lei.

Mama nu mă consideră un copil cu dizabilităţi, ci unul cu provocări – Familia lui Andreas Dominic, un micuţ diagnosticat cu dipareză mixtă după ce a fost resuscitat timp de 20 de minute la naştere, strânge fonduri pentru terapiile necesare acestuia. Obiectiv financiar: 15.000 lei.

Discover – AIESEC Oradea vrea să desfăşoare proiectul Discover, prin care copii cu vârste între 6 şi 15 ani să-şi dezvolte abilităţile de comunicare în limba engleză şi să participe la seminarii interactive cu voluntari internaţionali. Obiectiv: 13.000 lei.