Biserica Romano-Catolică Sfântul Spirit, situată pe strada Dunării nr. 1, va găzdui, pe 16 aprilie, de la ora 19, un concert extraordinar de Paşte susţinut de Paula Seling şi Laura Bretan, tânăra soprană care a ajuns în finala America's Got Talent.

Scopul concertului este strângerea de fonduri pentru implementarea, în premieră în România, a unui sistem de ajutorare a bătrânilor care locuiesc singuri şi pot avea în orice moment nevoie de asistenţă medicală.

Evenimentul caritabil este organizat de asociaţia Transylvanian Debates alături de Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Oradea, în parteneriat cu Fundaţia pentru SMURD, Reformers Band şi Comunitatea Inspiratio.

Este a cincea oară când Transylvanian Debates organizează un eveniment pentru a sprijini un proiect caritabil în Oradea, în trecut fiind adunate fonduri pentru alte proiecte ale Căminului Felix şi Hospice Emanuel.

În acest an, proiectul este realizat în colaborare cu dr. Hadrian Borcea, şeful UPU şi SMURD.

"De-a lungul anilor am identificat că există o categorie expusă unui risc foarte mare. E vorba de bătrânii abandonaţi, care încearcă să se descurce singuri după ce copiii le-au plecat la muncă în străinătate sau partenerul a decedat. Ajung în acel moment al vieţii în care nu mai reuşesc să se îngrijească singuri. Pe unii îi găsim decedaţi după zile în casă, pentru că n-au mai putut să ajungă la telefon", a explicat pentru BIHOREANUL dr. Borcea.

Acesta a mai spus că, în cadrul Unităţii de Primire Urgenţe a Spitalului Judeţean, există un serviciu de asistenţă socială care preia, pentru o monitorizare de scurtă durată, cazurile de acest gen care ajung în atenţia medicilor. Astfel, doar anul trecut 200 de persoane vârstnice care locuiau singure au necesitat îngrijiri medicale de urgenţă.

Drept urmare, prin proiectul "Susţine un bătrân singur" se doreşte adunarea de fonduri pentru implementarea unui sistem, în premieră în România, prin intermediul căruia persoanele vârstnice şi singure să poată avertiza atunci când au o urgenţă medicală.

"În prezent nu există un astfel de sistem în România. Suntem în discuţii cu posibili parteneri care ar putea oferi soluţiile. E vorba de un buton de panică pe care persoanele să-l poarte tot timpul asupra lor şi care să fie direct legat cu un centru de monitorizare din cadrul UPU. De asemenea, s-ar putea aplica şi un sistem de "safe", prin care persoanele apasă un buton în fiecare seară să arate că sunt în siguranţă. Totodată, printr-un program special, s-ar putea trimite date medicale direct către medicii UPU, inclusiv a unei înregistrări EKG", a mai spus Hadrian Borcea.

În cadrul aceluiaşi proiect, asistenţii sociali ar monitoriza starea fiecărui beneficiar. Cei care vor avea nevoie de supraveghere permanentă vor fi îndrumaţi către centre pentru persoane vârstnice.

Intrarea la concertul caritabil, susţinut în acest scop, din 16 aprilie cu Paula Seling şi Laura Bretan se va face pe bază de donaţii. Donaţia sugerată de organizatori este de minimum 50 lei.