Peste 40 de căţei, majoritatea din rasele Ciobănesc german şi Malinois, din şase ţări europene (România, Ungaria, Italia, Polonia, Austria, Cehia), sunt în "sesiune" la Oradea.

Clubul Nord de Dresaj Canin din Oradea organizează, în acest weekend, Cupa Braveheart Oradinum, cel mai mare concurs de mondioring, adică sport canin, din România. Mondioringul, ca sport canin, a fost elaborat în anii ’80 pentru uniformizarea sporturilor canine deja existente în mai multe ţări, scopul său fiind să evidenţieze aptitudinile câinelui, calitatea pregătirii sale şi moştenirea sa genetică. Aşadar, un concurs dedicat căţeilor dresaţi, indiferent de rasa lor.

"Acest eveniment chinologic este unul spectaculos datorită faptului că disciplina de dresaj canin prin examenele de muncă mondioring se pretează foarte bine la un show canin", a declarat vineri, într-o conferinţă de presă, preşedintele Clubului Nord de Dresaj Canin, Emil Bondar. El este fratele lui Alexandru Bondar, orădeanul care, alături de căţeluşa sa Dilara, în 2015, a devenit campion mondial la mondioring.

Concret, la examenele care se ţin până duminică în şanţul Cetăţii (zona dinspre strada Griviţei), câinii vor participa la trei probe: subordonare, sărituri şi pază şi apărare. Ei vor fi atent urmăriţi de arbitrii renumiţi în plan european şi mondial: Loic Heurtel (Franţa), Joaquim Dovat (Elveţia), Dominique Piton (Franţa) şi Landt Willi (România). Într-o scurtă alocuţiune în cadrul conferinţei de presă, acesta din urmă a precizat că mondioringul are în România o istorie de aproximativ un deceniu şi a fost destul de greu de introdus, ca disciplină sportivă.

De aceea, nici numărul participanţilor din România la Cupa Braveheart Oradinum nu este prea mare. "Cei mai mulţi participanţi sunt din străinătate. Mondioringul nu este foarte cunoscut în România, din păcate. Dar în acelaşi timp este considerat Formula 1 în dresajul canin", a precizat Emil Bondar.

La finalul celor trei zile de concurs, se vor acorda premii pe categorii, dar şi Cupa Braveheart Oradinum şi, foarte important pentru practicanţii acestui sport canin, titlul CACIT, un titlu internaţional renumit. "Nu orice concurs canin poate oferi titlul CACIT", a precizat Dominique Piton, dorind să sublinieze astfel importanţa evenimentului de la Oradea pentru practicanţii dresajului canin.

"Examenele servesc la două scopuri, pe de o parte câinii să fie declaraţi apţi pentru însoţirea omului în societate şi pe de altă parte la îmbunătăţirea sănătăţii şi a formei fizice", a precizat Bondar.

Orădenii pot viziona gratuit desfăşurarea probelor, sâmbătă şi duminică, între orele 9 şi 17.