Când era mică şi urmărea la televizor Jocurile Olimpice, Ligia Bara visa că într-o zi va urca şi ea pe un podium şi special pentru ea se va auzi imnul României. "N-am ajuns încă la Olimpiadă, dar tot s-a cântat imnul pentru mine", zice cu mândrie tânăra.

În 2011, pe când avea 17 ani, Ligia a devenit prima atletă din Bihor care a cucerit un titlu mondial, câştigând campionatul mondial cu o săritură în înălţime de 1,87 metri. După aproape un deceniu, este în continuare singura bihoreancă cu o performanţă mondială în atletism.

Născută pentru sărituri

Ligia Bara a devenit atletă aproape din întâmplare. "Eram în clasa a V-a, la fosta Şcoală Generală nr. 2 (n.r. – acum Liceul Tehnologic Vasile Voiculescu), iar la ora de sport a venit un antrenor, domnul Beni Laszlo, care ne-a pus să facem câteva exerciţii. Mie şi câtorva colege ne-a zis să vorbim cu părinţii, să ne lase să mergem la atletism. Părinţii m-au lăsat", povesteşte tânăra, care luna aceasta va împlini 26 de ani.

Profesorul i-a spus de la bun început că are talent. "Am prins din prima mişcarea la săritura în înălţime. Domnul Beni a fost surprins şi mi-a zis că trebuie să mă ţin de acest sport", zice Ligia. Şi s-a ţinut.

De dragul atletismului, Ligia s-a transferat la Liceul Sportiv, pe care l-a şi absolvit. "Mama n-a fost de acord, dar i-am zis că la orice şcoală poţi învăţa carte dacă vrei. Nu mă simt mai prejos pentru că am terminat o şcoală sportivă şi nu un colegiu", zice tânăra. Între timp, a urmat şi studii de licenţă şi masterat la Facultatea de Sport din Oradea.

Puştoaica minune

Ligia a adunat numeroase medalii la concursuri judeţene, naţionale şi apoi şi în afara ţării. Cel mai important trofeu l-a câştigat în 2011, când avea doar 17 ani, surprinzând o lume întreagă.

Antrenată de profesorul Virgil Preda (foto), care o îndrumă şi în prezent, Ligia s-a calificat la Campionatul Mondial de Atletism pentru juniori din Franţa cu o săritură de 1,80 m înălţime. "Era primul meu concurs de anvergură şi cred că nici nu conştientizam că sunt acolo", îşi aminteşte sportiva. A reuşit să-şi doboare propriul record, iar pentru o săritură de 1,87 m a primit medalia de aur, fiind primul titlu mondial câştigat de un atlet din Bihor. De altfel, în atletism, această performanţă nu a mai fost egalată de atunci în judeţul nostru.

"A fost un moment incredibil, toată tribuna mă aplauda în picioare, comentatorul mă lăuda excesiv. Nu mi-a venit să cred. Am urcat pe podium şi pentru mine a cântat imnul României", povesteşte Ligia. Rememorând momentul în care visul ei din copilărie a devenit realitate, vocea încă îi trădează emoţiile.

Cu gândul la Olimpiadă

Performanţa i-a dat încredere că poate ajunge şi mai sus. Ambiţioasă şi tenace, sportiva devenită între timp multiplă campioană naţională la săritura în înălţime şi la săritura în lungime, respectiv  vicecampioană la triplusalt, se antrenează riguros, sperând că într-o zi imnul României se va auzi din nou pentru ea. "Ca orice sportiv, îmi doresc să ajung la Jocurile Olimpice. Sper că voi reuşi cândva, deşi baremul de calificare este foarte dificil", spune Ligia.

Atleta legitimată acum la CSM CSU Oradea are antrenamente şase zile pe săptămână, cel puţin două ore pe zi. Nu îi este uşor, pentru că de trei ani şi jumătate e mămică. "Am noroc, pentru că soţul şi mama mă ajută foarte mult şi mă încurajează", zice Ligia. Micuţa Damaris ştie şi ea că "mami face hopa" şi de aceea nu se află lângă ea tot timpul.

Profa de sport

Programul Ligiei este încărcat şi de orele de sport pe care le ţine la Liceul Lucian Blaga, unde din toamnă este profesoară. "Îmi place foarte mult munca cu copiii, deşi nu este uşor să-i convingi să facă sport când ei visează doar la jocuri electronice", zice tânăra.

La fel de tare cum speră că va ajunge sportivă olimpică, profesoara îşi doreşte şi să-i înveţe pe elevi că sportul nu este o corvoadă, ci o condiţie pentru dezvoltarea lor sănătoasă. "Nu sunt titulară în şcoală, am prins postul doar pentru un an, dar voi fi mulţumită dacă până la finalul anului şcolar elevii mei vor şti să aibă o postură corectă şi nu vor mai sta aduşi de umeri", zice sportiva. Lecţie pe care şi ea a învăţat-o de mică şi i-a prins foarte bine...