Sportiva orădeană Johanna Toth, una dintre cele mai bune jucătoare de polo din România, şi-a încheiat parcursul din acest sezon cu echipa sa de club, ZF Eger EKE din Ungaria.

După ce anul trecut a evoluat pentru Crişul Oradea, Johanna a ales în vara trecută să se întoarcă într-un campionat mai puternic, în Ungaria, unde a mai evoluat în perioada 2011-2013 la Honved Budapesta.

Om de bază

Sportiva orădeană a început polo-ul la vârsta de 15 ani, după ce înainte a cochetat cu înotul, tot la clubul Crişul, dar şi cu baschetul, la CSU Oradea. Acum în vârstă de 23 de ani, talentata poloista orădeană a devenit una dintre componentele de bază ale echipei maghiare.

În prima fază a campionatului Ungariei la polo feminin, echipa din Eger, cu Johanna printre componentele de bază, a disputat 7 jocuri, dar din păcate le-a pierdut pe toate şi apoi a ajuns în faza play-out, unde însă s-a impus în toate cele 7 meciuri disputate.

Astfel, câştigând play-out-ul, Johanna a ajuns să evolueze din nou în compania fostei echipe, Honved, cea care s-a situat pe ultimul loc în play-off.

Confruntarea a avut loc în dublă manşă, iar după ce acasă Eger s-a impus la o diferenţă de trei goluri, în meciul retur, de la Budapesta, s-a consemnat egalitate în timpul regulamentar de joc, însă la penalty-uri s-a impus tot echipa Johannei. Sportiva orădeană a reuşit să creeze faza din care echipa s-a a reuşit egalarea, cu 5 secunde înainte de final, când a scos un penalty.

Echipă de orădence

Apoi, echipa din Eger, la care mai evoluează două tinere jucătoare din Oradea (Szilagyi Szabina şi Libercz Brigitta), a evoluat pentru locul V, tot în dublă manşă, cu Szentes, dar a cedat ambele jocuri, prima dată la diferenţă de un gol în deplasare, iar apoi la două goluri, acasă. În acest fel, ZF Eger EKE s-a situat pe locul VI în prima ligă, îndeplinindu-şi obiectivul propus. Ediţia din acest an a campionatului a fost câştigată de UVSE Budapesta.

Johanna Toth a fost utilizată în toate cele 18 partide disputate de echipa sa în acest sezon şi, deşi a evoluat foarte mult pe postul de fundaş, dar şi inter dreapta, şi-a trecut în cont şi 14 goluri, fiind a patra marcatoare din echipă.

Interesant este însă că la naţionala României, antrenorul Vlad Hagiu o utilizează pe orădeancă pe postul de inter stânga, post pe care a jucat şi la Crişul, dar şi la Honved când a evoluat. Totuşi, după cum declară, prin noua postură, bihoreanca a învăţat să evolueze pe mai toate posturile.

În ceea ce le priveşte pe celelalte două orădence de la Eger, Szilagyi Szabina are doar 16 ani, iar Libercz Brigitta 18 ani şi, deşi sunt din urbea de pe Criş, de mici au evoluat la juniorii de la Dinamo, dar şi în Debrecen, de unde au ajuns la Eger.

Vrea mai mult

"Per total a fost super. M-am acomodat, m-am obişnuit atât cu echipa, cât şi cu colegele şi antrenorii, inclusiv cu oraşul. Am învăţat foarte mult de la Peti (antrenorul Biros Peter - n.r.) şi, chiar dacă am ieşit pe locul 6, ceea ce la multă lume nu le pare o performanţă deosebită, noi ştim cât am muncit, de unde am pornit şi unde am ajuns. Şi cei de aici ştiu la fel, pentru că se vede. De la primul meci până la ultimul am urcat frumos pe trepte şi s-au văzut rezultatele", a declarat Johanna, caracterizându-şi evoluţia din întreg sezonul.     

Întrucât pentru sezonul următor clubul din Eger îşi va propune un obiectiv mai îndrăzneţ, orădeanca speră să continue la această formaţie, deşi contracul i-se încheie în această vară. "Dacă e să mai stau un an aici, accept, dar în viitor vreau să plec în Italia, pentru că e un campionat cu şi mai multe echipe, în plus e şi alta mentalitatea. Îmi place acolo şi cred că m-aş simţi mai bine acolo decat în Ungaria", a mai precizat pentru BIHOREANUL cea care, pe vremea când a evoluat la Crişul Oradea, a fost declarată cea mai bună şi tehnică jucătoare din ţară.

De bază şi la naţională, şi la... facultate

În ceea ce priveşte echipa naţională, orădeanca avut două convocări în acest sezon, pentru două stagii de pregatiri, unul susţinut în Italia, la Siracusa, iar celălalt în ţară, la Târgovişte. În această vară, însă, Johanna - care, la 23 de ani, este cea mai bătrână jucătoare din echipa de seniori a României - se va pregăti cu lotul naţional, sub comanda lui Vlad Hagiu, la Bucureşti, în august, când este programat un stagiu de antrenamente, pentru ca în octombrie să participe la calificările pentru Campionatul European din 2018.

Ajunsă la un remarcabil nivel internaţional, Johanna Toth are şi un mesaj pentru poloistele românce. "Nimic nu e imposibil, asta ştiam şi înainte să plec din ţară, am avut încredere în mine şi am ştiut bine că dacă muncesc din greu o să am rezultate. O singură viaţă avem şi nu e nimic mai important decât s-o trăim cum ne dorim. Nimic nu e uşor în viaţă, dacă vrei să realizezi ceva, dar e frumos să faci sport de performanţă", a declarat cea mai bună poloistă română, convinsă că sunt multe sportive talentate în ţară, "poloiste care chiar sunt de viitor, dar care nu au încredere că şi ele pot ajunge la echipe bune".

Fiind studentă la Facultatea de Educaţie Fizică şi Sport a Universităţii din Oradea, anul acesta Johanna mai are un examen greu de trecut: licenţa. Baftă, deci, pe toate planurile!