Proiectul "Campionii României în şcoală, liceu şi universitate" a programat joi, 15 martie, un nou episod în mica sală de sport a Şcolii Gimnaziale "Szacsvay Imre" din Oradea. Aproximativ 100 de copii au primit-o cu aplauze pe colega lor mai mare, Huszar Ingrid, sportiva care, anul trecut, a doborât recordul naţional la 100 m bras stabilit în 1997 de campiona olimpică de la Sydney 2000, Diana Mocanu.

La doar 14 ani, Ingrid domină aproape totalitar întrecerile de înot din România şi a avut evoluţii mai mult decât promiţătoare la mai multe competiţii internaţionale. Noianul de medalii obţinute, timpii din ce în ce mai buni, dar şi cele 8 recorduri naţionale doborâte şi deţinute de Ingrid nu au trecut neobservate de către Federaţia Română de Înot şi Pentatlon Modern.

Însăşi preşedinta federaţiei, campioana olimpică de la Atena 2004, Camelia Potec a remarcat-o la câteva concursuri şi a inclus-o în lotul naţional olimpic de juniori.  La începutul celor 9 ani de înot, sportiva clubului "Crişul" Oradea a fost pregătită de antrenorul Illes Zsolt, iar de un an a trecut sub comanda antrenoarelor Georgeta Schier şi Cristina Madău.

Ingrid le-a spus copiilor că "orice poţi să îndeplineşti dacă îţi doreşti, dacă eşti perseverent, încrezător şi ambiţios". Întrebată dacă mai are timp şi de şcoală cu atâtea antrenamente şi concursuri, campioana  a răspuns că pentru ea e foarte important să fie atentă la orele de clasă pentru că aşa pleacă de la şcoală cu lecţiile învăţate, având nevoie doar să le mai repete odată, seara după antrenament.

"Chiar dacă de multe ori a fost tentată să rupă orice legătură cu sportul de performanţă, Ingrid nu a făcut acest pas pentru că iubeşte înotul, îi place să învingă, să fie cea mai bună şi adoră ca după fiecare concurs să mergă acasă cu braţele pline de medalii şi premii. La doar 14 ani, Huszar Ingrid este una dintre speranţele României pentru o medalie la Jocurile Olimpice de la Paris din 2024 şi - de ce nu - în 2020 la Tokio", a declarat Petruţ Drăgan, şeful Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Bihor, care a organizat proiectul.