După medaliile cucerite anul acesta la întrecerile Campionatelor Europene din Scoția, de la Glasgow și la Openul Ungariei de la Budapesta, categoria Master a judo-ului orădean și-a demonstrat încă o dată valoarea, confirmându-și tradiția și la ultima competiție desfășurată până în prezent, în capitala Austriei.

Victorii prin ippon

Sâmbătă, la Sala de Sport Kottingbrun de lângă Viena s-a disputat Openul Austriei la Judo veterani, turneu care a reunit performeri din țara gazdă, din Croația, Slovacia, Ungaria și Romania. Orădenii Cristian Nagy (la categoia M2 - 73 kg), Attila Biro (la M5 - 100 kg) și Aurel Gavriș (la M3 + 100 kg) și-au dominat autoritar adversarii, câștigând toate meciurile prin ippon-uri spectaculoase.

În pofida faptului că a câștigat prin ippon duelul cu „argintul” categoriei 81 kg - Leo Tomassini, orădeanul Cristian Horgos (la categoria de vârstă M3) a terminat competiția însă pe locul IV, după ce a pierdut la Golden Score meciul decisiv pentru medalie.

Totuși, prin prestațiile lor, orădenii au câștigat aprecierea organizatorilor precum și a celor mai tehnici concurenți străini. De exemplu, câștigătorul categoriei 81 kg - M4, Leonardo Pedroso Sotolongo, care este și antrenor de judo (5 DAN) și jiu-jitsu (6 DAN) la clubul din Baden, a salutat prezența unei țări din afara fief-ului saxon.

Sotolongo şi Sotomayor

„Mă bucur că ați venit din Romania, țară latină ca și Cuba mea natală. Sper să puteți reveni chiar mai mulți la ediția de anul viitor, aici in Austria”, le-a spus Sotolongo orădenilor, oferindu-le și cărțile lui de vizită.

Întrebat dacă-l cunoaște pe deținătorul recordului mondial la săritura în înălțime, Leonardo Sotolongo a răspuns zâmbind: „Nu semănăm degeaba la talie. Chiar sunt din aceeași familie cu Javier Sotomayor. Doar că eu am fost atras de judo, jiu-jitsu și taek-won-do”.

De precizat că performerii orădeni au fost susținut călduros și de acasă, de colegii conectați la rețelele de socializare, dar care nu au putut face deplasarea din motive familiale, precum și de senseii care i-au pregătit special pentru competițiile majore din acest an, prof. Alexandru Chirila și Aurel Pleș.

Gală cu Marius Vizer

Turneul de Masters a făcut parte din seria de evenimente dedicate împlinirii a 70 de ani de la înfiintarea judo-ului în Austria şi care au culminat, în martie, cu organizarea unei Gale de către Federaţia Internaţională de Judo (IJF) şi Federaţia Austriacă de Judo (AJF).

Gala găzduită în „Srauss Saal” din Kursalon Viena a fost deschisă de dansatorii Operei din Viena şi prezentată de Miss Austria 2014, Julia Furdea. Cu această ocazie, preşedintele IJF, bihoreanul de origine Marius Vizer a declarat: „Felicit Federaţia Asutriacă de Judo pentru a 70-a aniversare şi îi doresc preşedintelui dr. Hans-Paul Kutschera şi întregii sale echipe din Federaţie mulţi alţi ani de succes. Sunt convins că puternicul parteneriat dintre AJF şi IJF va continua pe viitor şi ambele federaţii vor contribui la dezvoltarea pe mai departe a judo-ului în întreaga lume”.