E egalitate în finala Ligii Naţionale de baschet masculin, după ce, miercuri seară, echipa orădeană CSM CSU a pierdut meciul al doilea disputat în faţa propriilor suporteri împotriva formaţiei Steaua Bucureşti. Scorul final a fost de 70-75.

Elevii lui Cristian Achim s-au aflat la cârmă pe aproape tot parcursul partidei, însă steliştii au revenit puternic în ultimele minute ale acesteia şi s-au instalat la conducere.

Deși porneau încrezători după jocul bun din prima confruntare, de luni seara, baschetbaliștii de la CSM CSU au dezamăgit pe finalul meciului, cu toate că începutul partidei a fost chiar mai bun decât cel din primul meci. Jucătorii echipei orădene nu le-a dat nicio șansă steliștilor în primele zece minute din partida disputată în Arena „Antonio Alexe”, în fața a peste 2000 de spectatori. Astfel, în prima pauză s-a intrat cu un avantaj de 17 puncte pentru orădeni, scor 29-12.

Din păcate, apoi, evoluția de excepție din primul sfert a rămas un vis pentru elevii antrenorului Cristian Achim. Până la pauza mare, steliștii s-au apropiat nepermis de mult pe tabelă, marcând 28 de puncte, față de doar 15 ale CSM-ului. „Începutul sfertului al doilea a fost cel care ne-a costat și aici cred că am pierdut meciul în această seară”, avea să precizeze și antrenorul, după joc. La jumătatea meciului orădenii mai aveau un avantaj de doar 4 puncte, scor 44-40.

Foarte echilibrat, sfertul III a adus cele mai puține puncte, 12 pentru orădeni și 11 pentru bucureșteni. Totuși, CSM CSU a intrat în ultima pauză cu un avantaj de cinci puncte, scor 56-51.

Ce a urmat în ultimele zece minute, a fost dezamăgitor pentru fanii bihoreni. Favoriții lor au continuat să conducă însă pe tabelă, până când au mai rămas 4 minute și 33 de secunde, moment în care steliștii au egalat, la 67. Aceștia au trecut apoi în avantaj, distanțându-se chiar la cinci puncte, scor 67-72, cu 3:04 minute înainte de final.

În ultimele trei minute din confruntare, echipa bihoreană a fost depășită clar, nemaigăsind soluții în atac, în timp ce steliștii au marcat când au trebuit, într-un mod inteligent, pentru a-și apropia victoria. Astfel, meciul s-a încheiat cu scorul de 70-75, iar CSM Steaua EximBank a egalat la 1 raportul întâlnirilor directe, spre dezamăgirea suporterilor orădeni, care au regratat fapul că favoriții lor au fost foarte aproape să mai facă un pas important spre cucerirea titlului național. Totuși, la final, i-au aplaudat și încurajat, arătându-le devotamentul pe mai departe, la fel cum și la începutul partidei i-au încurajat pe preferații lor, ridicând pancarte roșii cu mesajul "win together".

„Avem o înfrângere. Scorul general devine 1-1. Mergem mai departe. Ne asumăm această înfrângere, cu toții, de la primul până la ultimul. Mergem la București, unde vom încerca să câștigăm cel puțin un joc. Steaua a fost echipa mai lucidă în această seară. Consider că a meritat această victorie. Nouă ne-a lipsit luciditatea în multe momente ale jocului. După părerea mea, am scăpat situația de sub control la începutul sfertului II. Atunci când am permis o revenire importantă a Stelei. Este inadmisibil să primim 12 puncte în primul sfert și 28 în cel de-al II-lea. Probabil ne-am relaxat și am crezut că va fi ușor. Este cât se poate de evident că nu avea cum să fie așa. După revenirea Stelei lucrurile au mers din rău în mai rău pentru noi. Nu am avut nici foarte multe soluții în atac. Va trebui să executăm jocul ofensiv cu o circulație mai bună a mingii, să nu fim atât de statici în acțiunile poziționale, să pasăm mai mult, să plimbăm mingea. În relația unu la unu apărarea se grupează mai bine, și atunci soluția este jocul colectiv. Cel care ne-a pus în situația să jucăm finala”, a declarat tehnicianul formației CSM CSU Oradea, Cristian Achim, la conferința de presă de după meci.

În partida de miercuri seara, cel mai bun marcator al orădenilor a fost Kris Richard, autor a 22 de puncte. El a fost urmat de Vaidas Kariniauskas, cu 14 puncte, Sean Denison și Martin Zeno, cu câte 10 puncte. Au mai marcat însă și: Valeika – 5 puncte, Nicolescu – 4, Mandache – 3 și Țîbîrnă – 2 puncte.

De la steliști, Falker a fost cel mai eficace, cu 19 puncte. L-au urmat Flowers, cu 13 puncte, și Marinov, cu 12 puncte înscrise.

De acum finala se va muta la București, acolo unde duminică, 10 iunie, și marți, 12 iunie, se vor desfășura meciurile 3 și 4. Reamintim că sistemul de disputare al finalei este „cel mai bun din cinci confruntări”.