Echipa Belgiei a încheiat pe locul 3 Cupa Mondială de fotbal 2018, după ce a învins cu 2-0 (1-0) Anglia în finala mică, disputată sâmbătă la Sankt Petersburg, scrie agerpres.ro.

Belgia, o echipă mai talentată, a meritat victoria, obţinută graţie golurilor lui Thomas Meunier (minutul 4) şi Eden Hazard (82).

“Diavolii roşii” au îmbunătăţit astfel cea mai bună performanţă a lor la un Mondial, locul 4 la ediţia din 1986 (2-4 cu Franţa după prelungiri). La turneul final din Rusia, Belgia a fost eliminată în semifinale de Franţa (0-1), după ce a trecut în sferturi de Brazilia (2-1).

Anglia, campioana mondială din 1966, a mai jucat o singură dată finala mică, în 1990, când s-a înclinat în faţa Italiei (1-2). La CM 2018, englezii au pierdut în semifinale în faţa Croaţiei (1-2 după prelungiri).

Graţie golului lui Meunier, Belgia are zece marcatori diferiţi la această ediţie a CM, egalând recordul stabilit de Franţa în 1982 şi Italia în 2006.

Belgia este echipa care a înscris cel mai mult la acest turneu, 16 goluri, în timp ce Anglia a punctat de 12 ori.

Meciul meciurilor

Duminică, de la ora 18 (ora României) va avea loc finala Cupei Mondiale, disputată de echipa Franţei şi de cea a Croaţiei. Pentru această din urmă echipă, va fi prima finală jucată, cea mai bună performanţă de până acum a croaţilor fiind un loc 3, obţinut în 1998. 

"Jucătorilor mei vreau să le spun: mergeţi pe teren, jucaţi fotbal, nu fiţi inhibaţi, fiţi voi înşivă", a declarat sâmbătă selecţionerul Croaţiei, Zlatko Dalic. "Acum nu mai există presiune, iar eu nu voi adăuga presiune înainte de o astfel de întâlnire (...) Este pur şi simplu cel mai important moment din viaţa fiecăruia dintre noi. Suntem gata să acceptăm înfrângerea cu demnitate dacă aşa va fi, dar vom reprezenta ţara noastră în modul cel mai demn. Dacă nu vom câştiga, vom felicita adversarul. Dacă vom câştiga, atunci vom fi cei mai mândri. Suntem aici să ne bucurăm", a spus Dalic.

Franţa, care va juca a treia sa finală, după cea pierdută în 2006, în faţa Italiei, ţinteşte consacrarea actualei generaţii, care a ratat titlul european în urmă cu doi ani, pe teren propriu, după o finală cu Portugalia. De cealaltă parte, Croaţia, o ţară cu doar 4 milioane de locuitori, vrea să intre în galeria celor 8 ţări care au câştigat de-a lungul anilor trofeul Cupei Mondiale.

Cele două echipe s-au confruntate de cinci ori, Croaţia nereuşind nicio victorie, doar două partide de egalitate, printre care şi una la Euro 2004, 2-2. Deschamps s-a aflat pe teren la toate cele trei victorii ale Franţei.