Nouă lovitură de imagine dată de preşedintele Federaţiei Internaţionale de Judo, Marius Vizer. Omul de afaceri de origine română a fost vizitat, miercuri, la sediul IJF din centrul Budapestei, de preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, aflat la Budapesta. Mare pasionat al acestui sport, Putin este şi preşedinte onorific al federaţiei internaţionale.

Potrivit unui comunicat al IJF, printre principalele teme abordate la întâlnire s-au numărat evoluţia şi modernizarea judoului, modul în care acest sport a ajuns să aibă un impact major asupra vieţii a milioane de oameni de pretutindeni, preşedintele rus arătându-se preocupat de schimbările prin care judoul a trecut în ultimii ani şi felicitându-l pe Vizer pentru dinamismul pe care l-a imprimat activităţii sportive.

Responsabilii judoului mondial au discutat şi despre următoarele evenimente importante din calendarul sportiv, despre participarea la Jocurile Olimpice, dar şi despre proiectul federaţiei privind judoul în şcoli, programul pentru refugiaţi şi Academia IJF.

„Din momentul în care aţi fost ales preşedinte al IJF, au fost foarte multe schimbări pozitive în judo. Schimbările din regulamente şi numeroasele competiţii noi au făcut acest sport mai atractiv. Judoul a început să devină un sport global. Aţi adus judoul la cel mai înalt nivel, creând oportunităţi pentru sportivi. De aceea, în numele tuturor fanilor judoului, doresc să vă mulţumesc pentru munca dumneavoastră”, i-a spus Vladimir Putin preşedintelui IJF. 

„Vă mulţumesc, domnule preşedinte, pentru onoarea pe care mi-o faceţi. Realizările sunt rezultatul unei munci de echipă. E o onoare pentru mine să fac parte din această echipă. Şi dumeavoastră aţi contribuit din plin la dezvoltarea judoului şi sunteţi o sursă de inspiraţie pentru milioane de judoka, prin realizările pe care le-aţi strâns în activitatea dumeavoastră”, a răspuns Marius Vizer.

La întâlnire a participat şi vicepreşedintele onorific al IJF, Sandor Csany, preşedinte al OTP Bank, considerat cel mai bogat antreprenor ungar şi sponsor al IJF. El s-a declarat la rândul său onorat să fie parte „în această investiţie de succes în judo, care este un sport onest şi curat, manageriat într-o manieră transparentă” şi s-a folosit de prilej pentru a-l felicita pe Vladimir Putin pentru felul în care Rusia a organizat Cupa Mondială la fotbal anul trecut.

După cum se ştie, preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, este un vechi practicant al judoului, posesor al centurii negre 8 Dan, acordată în 2012 de IJF, fiind primul rus care a atins acest nivel. Invitat la numeroase evenimente internaţionale de judo, Putin a descris judoul ca fiind „sportul meu favorit”, pe care continuă să îl practice cu regularitate.

Într-un interviu acordat BIHOREANULUI, Marius Vizer a definit relaţia sa cu preşedintele rus, criticată în unele cercuri, ca fiind „o relaţie de prietenie sportivă”, fără conotaţii politice. ”Oamenii din judo sunt o categorie puţin mai aparte, ne leagă nişte valori şi ăsta e chiar adevărul despre relaţia cu preşedintele Putin. Eu vreau să rămân în limitele fair play-ului şi ale sportului, n-aş vrea să comentez aspecte politice. Sunt câteva ţări în lume, printre care şi Rusia, care investesc foarte mult în sport, văzând în sport un factor de educaţie mintală, fizică, socială a naţiunii, şi pentru asta eu le respect”, a spus preşedintele IJF, de origine din Bihor.