După ce, în luna iunie, primarul Ilie Bolojan anunţa că ar vrea să demoleze stadionul Municipal Iuliu Bodola din Oradea, pentru a crea mai multe spaţii verzi pentru locuitorii din Rogerius, edilul a dat publicităţii, miercuri, detalii privind un nou stadion care urmează să fie construită în Oradea.

Potrivit municipalităţii, arena va avea 15.000 - 20.000 de locuri şi va fi construită pe un amplasament aflat la ieşirea din Oradea către Băile Felix, respectiv pe partea dreaptă, imediat după pasajul suprateran de la intersecţia cu centura, chiar în spatele noii benzinării din această zonă.

"Se doreşte ca oraşul Oradea să aibă o arenă sportivă care să permită accesul din mai multe direcţii: dinspre centură, dinspre oraş, dinspre Beiuş, dinspre Aleşd, având în apropiere şi capătul liniei de tramvai şi urmând ca după finalizarea investiţiei să fie introduse şi linii de transport în comun", arată un comunicat al municipalităţii.

Proiectul va fi supus aprobării în şedinţa Consiliului Local de săptămâna viitoare.

Într-o conferinţă de presă, miercuri, primarul Ilie Bolojan a explicat că, pe lângă teren de fotbal, stadionul va avea şi piste pentru alergare pentru competiţii de atletism.

În continuare, urmează să fie realizat un studiu de fezabilitate pentru arena sportivă, realizat de firma care s-a ocupat şi de proiectul stadioanelor de la Cluj şi Craiova, S.C Dico & Ţigănaş S.R.L de la Cluj.  

"Totodată, se vor realiza un plan de urbanism şi un studiu de fezabilitate pentru accese şi pentru partea de regenerare urbană. Arena sportivă de la Oradea va fi asemănătoare cu arena de la Târgu Jiu. Prin urmare, Primăria Oradea doreşte ca în luna ianuarie a anului viitor să existe un deja un plan de urbanism aprobat, un studiu de fezabilitate al arenei aprobat, urmând ca finanţarea să fie realizată în anii următori", mai arată reprezentanţii municipalităţii.

Începerea lucrărilor este preconizată pentru anul 2021. Până în primăvara anului viitor se va găsi formula financiară pentru finanţarea acestei investiţii. Ilie Bolojan a mai declarat că, la finalizarea noii arene, în 2-3 ani se va putea trece la demolarea actualului stadion şi realizarea altor proiecte.

"Pe actualul amplasament al stadionului FC Bihor s-ar putea amenaja o zonă verde, astfel încât străzile Moldovei, care este foarte aglomerată, Corneliu Coposu şi Ştefan cel Mare să aibă un astfel de debuşeu", declara, la finele lunii iunie, Ilie Bolojan, adăugând că ia în calcul relocarea stadionului pe un amplasament la şoseaua de centură cu ajutorul unei finanţări a Companiei Naţionale de Investiţii. "Dacă a făcut la Târgu Jiu un stadion care nu are nici echipă, nici infrastructură de utilităţi, atunci sper că va construi unul şi pe un amplasament de la Oradea", spunea Bolojan.

Întrebat, miercuri, de BIHOREANUL ce se va întâmpla cu actualul stadion Iuliu Bodola, primarul a afirmat că nu există încă o decizie definitivă. Edilul a declarat că, în paralel cu construirea noii arene municipalitatea, va comanda un studiu din care să reiasă cea mai potrivită destinaţie pentru spaţiul actualului stadion. "Acolo se pot face zone de locuit, se poate amenaja un centru de conferinţe sau se pot înfiinţa zone verzi", a spus Bolojan.