Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au reuşit să învingă încă o dată campioana en-titre, U BT Cluj. Miercuri seară, în Arena "Antonio Alexe", elevii antrenorului Cristian Achim s-au impus cu scorul de 82-78, după un meci foarte echilibrat, cu zece răsturnări de scor, dar şi cu un final de joc bine gestionat de orădeni.

Partida, care a contat pentru penultima etapă din TOP 6, a început bine pentru oaspeţi, care au condus cu 12-3. A urmat, însă, un parţial de 17-4 pentru bihoreni, ceea ce a făcut ca scorul să devină 20-16 pentru "roş-albaştri". Cum în finalul primului sfert clujenii au mai înscris patru puncte, în prima pauză s-a intrat la egalitate, cu 20-20.

În sfertul II s-a mers cap la cap, cu orădenii mai mult la conducere, iar pe finalul acestor zece minute au reuşit să se desprindă la patru puncte, ceea ce a făcut ca la jumătatea confruntării CSM CSU să se afle în avantaj cu 43-39.

Foarte disputat, sfertul al III-lea a adus şi cele mai puţine puncte, bihorenii s-au aflat la timonă şi au intrat în ultima pauză cu un avantaj de trei puncte, scor 60-57.

Ultimele 10 minute au consemnat însă o luptă acerbă. Clujenii au egalat la 64, au condus apoi cu 71-67, dar cu patru minute înainte de final, CSM a egalat la 71 şi a revenit apoi la conducere. S-au distanţat la 76-71, iar de aici în ultimele două minute au ştiut cum să gestioneze finalul şi, astfel, să câştige, meritat, cu 82-78.

"A fost un meci între două echipe foarte bune, disputat pe muchie de cuţit pe toată durata jocului. S-au consemnat zece schimbări la conducere, a fost suspans, cu jucători foarte buni de ambele părţi. De asemenea, meciul a avut o miză pentru ambele combatante. Mă bucur că am obţinut victoria la capătul unei astfel de confruntări şi că am răsplătit publicul care ne este alături de atâţia ani, care ne poartă pe braţe şi care suferă alături de noi atunci când nu ne merge aşa bine sau cum ne-am dori. Avem nişte fani deosebiţi şi le mulţumesc că ne sunt aproape. Aceasta victorie ne asigură avantajul terenului propriu în primul tur al playoff-ului. Pentru noi aceasta a fost miza meciului din această seară", a declarat, la finalul partidei, antrenorul Cristian Achim.

Un joc foarte bun l-a practicat cu această ocazie Kris Richard, care a fost, de altfel, şi principalul marcator al partidei, cu cele 27 de puncte marcate. L-a urmat de la CSM, Kariniauskas, cu 19 puncte şi Gajovic, 11 puncte. Au mai marcat: Denison - 8 puncte, Mandache şi Valeika, câte 6 puncte, Zeno 2 puncte şi Ţîbîrnă, 1 punct.

De la U BT Cluj, cel mai eficace a fost Kromah, cu 17 puncte, jucător care a marcat de mai multe ori pe final, când Clujul a trecut în avantaj. L-au urmat: Sakic, cu 14 puncte, şi Barro, autor a 12 puncte.

"Kris (Richard) a fost impresionant în acest meci. Pe de altă parte sunt şi alţi jucători care mi-au plăcut. Aş vrea să remarc jocul bun al lui Gajovic. Este un nou meci, după cel de la Piteşti, în care ne-a ajutat cu puncte exact atunci când echipa a avut nevoie de aşa ceva. Doresc să-l remarc şi pe Sean (Denison). Deşi a evoluat doar 11 minute, mi-a plăcut intensitatea lui în joc şi aportul său. De altfel, el este în pantă ascendentă, fiind extrem de util echipei şi în meciurile de la Piteşti şi Sibiu. Cel mai tare mă bucură însă faptul că am jucat foarte bine în apărare. Au fost destule momente în care am fost impresionanţi pe faza defensivă. Mă bucur enorm pentru acest lucru", a mai adăugat Achim.

Prin acest succes, CSM Oradea nu mai poate pierde locul IV şi este sigur că va juca pe teren propriu în primele jocuri din turul I al play-off-ului.

Rămâne de văzut, acum, de pe ce poziţie va intra în play-off, de pe III sau IV. Totul se va decide la finalul acestei săptămâni, când se va desfăşura ultima etapă a TOP 6. Sâmbătă, Oradea va juca la Bucureşti, cu Steaua, de la ora 17.