Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au obţinut sâmbătă seară o victorie importantă în prima etapă din Grupa Roşie (cea de-a doua fază a sezonului regulat) din Liga Naţională.

Elevii antrenorului Cristian Achim s-au deplasat în Bănie, unde au dat peste echipa locală SCM Universitatea Craiova, o formaţie cu rezultate bune obţinute în prima fază a campionatului şi care inspria teamă orădenilor în disputa de sâmbătă. După ce gazdele au condus pe parcursul primelor trei sferturi, orădenii au întors situaţia de partea lor în ultima secvenţă, dar finalul de joc a fost dramatic. Cu 26 de secunde înainte de ultima sirenă, scorul era egal 78-78, însă pe atacul orădenilor, formaţia bihoreană a reuşit să înscrie două puncte prin Giordan Watson, când mai erau 2 secunde din joc. Coşul marcat de Watson a fost îndelung contestat de olteni, care au solicitat abatere de picior la Watson, însă arbitrii, după ce s-au consultat şi cu comisarul Federaţiei de la acest meci, au acordat punctele CSM-ului.

După un time-out al oltenilor, au mai rămas de disputat o secundă şi jumătate. Jocul s-a reluat, craiovenii au încercat aruncarea de final, dar au ratat şi, astfel, "leii roşii" s-au impus cu scorul de 80-78, reuşind să obţină o victorie, pentru mulţi nesperată, foarte importantă, atât ca moral, cât şi ca economie în clasament.

Greu în primele sferturi

De menţionat că antrenorul Cristian Achim a început partida de la Craiova, din prima etapă a Grupei Roşii, cu: Watson, Richard, Nicolescu, Ginyard şi Zekovic. După un joc slab în defenisva "roş-albaştrilor" în primul sfert de joc, la finele preimelor zece minute, echipa craioveană conducea cu şase puncte, scor 24-18.

În sfertul secund, CSM-ul a alternat momentele bune cu cele mai puţin bune, dar până la pauza mare s-a apropiat la două puncte de adversar, scor 45-43, după ce aceste zece minute şi le-au adjudecat cu 25-21.

Din păcate, nici în debutul jumătăţii secunde a jocului, nu au evoluat mai bine, permiţând formaţiei gazdă să se desprindă la opt puncte pe tabelă, în minutul 26. A fost momentul în care antrenorul Cristian Achim a solicitat time-out, un timp de odihnă care s-a dovedit a fi de bun augur, la revenire, orădenii reuşind un parţial de 15-0, care i-au trecut în avantaj pe tabela de marcaj. Totuşi până la finalul secvenţei a III-a, oltenii au mai marcat, au redus din handicap, dar CSM CSU a intrat în avantaj în ultima pauză, cu scorul de 64-60. Sfertul III a fost adjudecat, astfel, de "roş-albaştri!" cu 21-15.

După reluare, noua achiziţie a echipei craiovene, Koreniuk, a înscris primele două coşuri ale sfertului decisiv, egalând situaţia pe tabela de marcaj. În replică, Ginyard a găsit ţinta de la semidistanţă, iar Watson şi Nicolescu de pe semicerc. Apoi, gazdele au fost sancţionate cu fault tehnic pentru proteste, dar Troupe a găsit ţinta de la distanţă, iar Fraseniuc a strâns la un singur punct de la linia de pedeapsă cu cinci minute înainte de final.

Watson, eroul meciului

Ultima parte a secvenţei decisive a fost foarte disputată, SCM U Craiova a preluat conducerea, dar Valeika, prin două libere, au readus Oradea în avantaj. Zekovic a desprins Oradea la patru puncte, însă debutantul Koreniuk, cel mai bun jucător al echipei craiovene, a înscris de două ori de sub coş pentru a egala din nou situaţia pe tabelă, scor 78-78, când mai erau 26 de secunde înainte de final. În acel moment, Cristian Achim a cerut din nou time-out, iar la reluare elevii săi au construit meticulos şi când mai era două secunde Watson a reuşit să înscrie de două puncte. Nemulţumiţi, cei de pe banca tehnică a craiovenilor au protestat, solicitând abatere de picior la jucătorul echipei orădene, însă arbitrii, după ce s-au consultat şi cu comisarul FRB, au validat coşul. Deşi în ultima secundă şi oltenii au aruncat pentru a punct, mingea care a atins inelul, nu a intrat în coş, iar scorul a rămas 78-80, CSM CSU Oradea obţinând o victorie foarte importantă.

De la bihoreni, Muhamed Pasalic a fost cel mai eficace, cu 14 puncte marcate. L-au urmat: Kris Richard şi Arturas Valeika, cu câte 13 puncte, şi Giordan Watson, cu 12 puncte. Dragan Zekovic şi-a trecut şi el în cont 11 puncte, iar Marcus Darrel Ginyard a marcat 9 puncte.

De departe, de la craioveni, nou achiziţie, V. Koreniuk, a fost cel mai bun, cu 22 de puncte marcate.

După această victorie, CSM CSU Oradea a acumulat 25 de puncte, are 10 victorii şi 5 înfrângeri, şi a urcat pe locul 3 în clasament.

Într-o altă partidă din prima etapă a Grupei Roşii, desfăşurată vineri, CS SCM Timişoara a învins pe teren propiu, liderul, BC CSU Sibiu, cu scorul de 86-79.

În etapa viitoare, CSM CSU Oradea va juca acasă cu CS SCM Timişoara, sâmbătă, 26 ianuarie, de la ora 20.