După despărţirea de Sean Barnette, cauzată de starea medicală a sportivului, conducerea echipei campioane la baschet CSM CSU Oradea s-a mişcat repede şi vineri seară a anunţat achiziţia unui nou jucător. Este vorba despre americanul Marcus Ginyard.

În vârstă de 31 ani, acesta se află la primul contact cu baschetul românesc, el venind în ţara noastră din Macedonia, de la echipa Rabotnicki, formaţie cu care a cucerit titlul în ultima ediţie de campionat.

"Înalt de 1.96 metri, Ginyard cântăreşte 97 kilograme şi este extremă. El a studiat la universitatea North Carolina şi se află la cel de-al 9-lea sezon din cariera profesionistă. Marcus este licenţiat în comunicare, absolvind cursurile universităţii North Carolina at Chapel Hill în vara anului 2010. Ginyard s-a născut în Rochester, statul New York. A descoperit jocul de baschet încă de la vârsta de 5 ani. El a evoluat la nivel de liceu pentru Bishop O’Connell High School. La nivel universitar a jucat pentru North Carolina Tar Heels între 2005 şi 2010, sub comanda legendarului antrenor Roy Williams", îl prezintă formaţia bihoreană, pe site-ul oficial.

Cariera profesionistă a lui Ginyard a început în sezonul 2010-2011, după ce de-a lungul verii lui 2010 a evoluat în NBA Summer League. Până acum, Marcus a jucat la echipe din Germania, Israel, Polonia, Ucraina, Grecia, Franţa şi ultima dată, în sezonul 2017-2018, în Macedonia, la Rabotnicki, unde a evoluat în 35 de jocuri, având medii statistice de 15.9 puncte, 5.1 recuperări, 2.2 pase decisive şi 1.7 intercepţii, cu un procentaj de 37% la aruncările de trei puncte.

După cum îl prezintă conducerea clubului orădean,  Marcus Ginyard a fost titular mai peste tot unde a evoluat. Pe lângă titlul de campion al Macedoniei, americanul mai are o finală în Polonia (2014), respectiv două semifinale în Polonia (2013 şi 2017). "În playoff-ul ediţiei 2016/17 din Polonia, Ginyard a ajutat pe Energa Czarni să elimine câştigătoarea sezonului regulat în primul tur, o premieră absolută pentru campionatul acestei ţări. De asemenea, el a evoluat în Liga VTB, unde în opt prezenţe a avut medii statistice de 14.8 puncte, 4.3 recuperări şi 1.5 pase decisive", mai consemnează site-ul clubului CSM.

Noul jucător al campioanei României s-a remarcat şi prin alte activităţi adiacente jocului de baschet în sine. "Meticulos, atât pe terenul de baschet, cât şi în afara lui, Marcus acordă o atenţie deosebită comunităţii. El este implicat în diferite activităţi ale universităţii North Carolina, iar de-a lungul verii organizează o tabără de baschet ce îi poartă numele. Totodată el are un portofoliu foarte interesant, suporterii fiind ţinuţi la curent cu activităţile lui Ginyard prin intermediul site-ului propriu", mai scrie CSM.