Desfăşurată la Arena "Antonio Alexe", faza finală a ediţiei din acest an a proiectului "Bihorul în mişcare" a consemnat sâmbătă meciuri care mai de care mai disputate între copii şcolilor din judeţ calificate pentru ultimul act.

Dacă în sală au avut loc finalele la fotbal şi handbal, în exteriorul sălii s-a desfăşurat şi întrecerea finală de cros.

La handbal feminin, competiţia a fost adjudecată de echipa Şcolii Gimnaziale "Balaskó Nándor" din Sălacea, care s-a impus în finala mare cu scorul de 20-6, în faţa celor de la  ŞG "Floare de Lotus" Sînmartin.

În finala mică,  LT "Constantin Şerban" Aleşd a dispus de LT "Nicolae Jiga" Tinca cu scorul de 10-4.

La handbal masculin s-a impus echipa Şcolii Gimnaziale "Dacia" din Oradea, victorioasă în finala mare cu scorul de 10-8 în partida cu ŞG "Jakó Zsigmond" Roşiori. În meciul pentru locul 3, ŞG nr. 1 Derna a întrecut cu 8-4 formaţia ŞG nr. 3 Tăut.

De menţionat că atât finalele fetelor cât şi cele ale băieţilor de la handbal au fost conduse de arbitrii Robert Ene şi Codrin Zamfir, componenţi ai echipelor CSM Oradea (seniori) şi CS Alpha (juniori).

La fotbal, însă, jocurile au fost arbitrate de arbitrul FIFA şi UEFA Octavian Şovre, cel care luni seara va fi prezent la meciul din UEFA Nations League dintre Germania şi Olanda.

Finala mare de la fotbal a fost însă şi cea mai disputată, având nevoie de lovituri de departajare pentru a stabili câştigătoarea, după ce LT "Nicolae Jiga" Tinca şi LT "Constantin Şerban" Aleşd au remizat în timpul regulamentar cu scorul de 1-1. După executarea penalty-urilor, formaţia din Tinca s-a impus cu 4-3.

În finala mică, ŞG "Szalárdi János" Sălard nu a avut probleme cu LT "Ady Endre" Oradea, pe care a întrecut-o cu 5-0.

La cros, în întrecerea fetelor, câştigătoare a fost Andra Chiş (ŞG nr. 1 Nucet), în timp ce Alisa Borz (ŞG "Oltea Doamna" Oradea) s-a situat pe poziţia a II-a, iar Miklovits Linett (ŞG "Dimitrie Cantemir" Oradea) a sosit a III-a.

În întrecerea băieţilor, învingător a fost Dioszegi Csongor (de la ŞG Valea lui Mihai), în timp ce al doilea a sosit Iuliu Marc Pop (LT "Arany János" Salonta), iar al treilea, Mihai Clemenciuc (LT "Lucian Blaga" Oradea).

Ca de obicei, şi ediţia din acest an a proiectului "Bihorul în mişcare" a fost organizată de Direcţia Judeţeană pentru Sport şi Tineret Bihor, în cadrul Programului Naţional "România în mişcare", program promovat de Ministerul Tineretului şi Sportului.

De menţionat însă că proiectul a debutat la începutul lunii octombrie, iar la startul întrecerilor s-au prezentat aproximativ 1.900 de elevi din clasele a V-a şi a VI-a, de la circa 70 de şcoli din întregul judeţ.

La final, echipele ajunse în finale şi primii şase sportivi din concursul de cros au fost premiaţi, în cadrul unei ample festivităţi, condusă de reprezentanţii DJST Bihor şi ai sponsorilor Decathlon, Auchan şi Era Sport. Astfel, au fost oferite diplome, medalii, cupe, pachete cu dulciuri şi echipament sportiv.