Gică Popescu, unul dintre cei mai importanţi componenţi ai "Generaţiei de aur" din fotbalul românesc, a fost prezent marţi la Oradea, unde a semnat un parteneriat de colaborare între clubul patronat de Gheorghe Hagi, pe care-l reprezintă, şi Liceul cu Program Sportiv "Bihorul".

Proiectul se înscrie în fapt în programul pe care Academia Gheorghe Hagi şi clubul Viitorul l-au început în vara anului trecut, când au trecut la încheierea de parteneriate cu diverse şcoli de fotbal şi cluburi sportive din întreaga ţară. "Am ţinut foarte mult ca un astfel de parteneriat să îl încheiem şi aici la Oradea şi îi mulţumesc domnului director Dan Matei pentru încrederea de a semna un astfel de parteneriat cu noi. Intenţionăm să atingem mai multe obiective, în primul rând ca jucătorii talentaţi de aici să vină la noi, la Constanţa, într-un mediu cum rar mai găseşti în Europa de Est. Întotdeauna, în această zonă au fost jucători de calitate, sunt şi acum în echipa naţională jucători care reprezintă această zonă şi de aceea am ţinut foarte mult să avem un astfel de parteneriat cu această zonă", a declarat Gică Popescu, la conferinţa de presă susţinută la LPS Bihorul, unde a fost însoţit de Zoltan Iasko.

La conferinţă au mai participat şi directorii clubului orădean, Dan Matei şi Lucian Stance.

Pentru că în judeţul Bihor nu există echipă de primă ligă, acest parteneriat a fost dorit şi de clubul LPS Bihorul, care astfel va avea un corespondent cu o academie şi un club de top din România, unde tinerii jucători formaţi la Oradea vor avea prilejul să-şi dezvolte cariera. "Din păcate, în prezent în zonă avem doar echipe de ligile a III-a şi a IV-a şi ar fi păcat ca jucătorii noştri talentaţi, care au potenţial, să se piardă în anonimat", a declarat directorul LPS Bihorul, Dan Matei, care vede în colaborarea cu Academia Gheorghe Hagi şi clubul Viitorul Constanţa o rampă de lansare pentru mulţi tineri jucători, dar şi o sursă de venit până la urmă, pentru că, potrivit protocolului, un procent dintr-un viitor transfer al jucătorilor ajunşi la Viitorul de la LPS Bihorul, ar fi atribuit clubului bihorean.

"Parteneriatul acesta implică mai multe direcţii. În primul rând, am dori ca antrenorii să vină la noi la Constanţa şi să înţeleagă conceptul pe care noi l-am implementat acolo, pentru ca jucătorii care vin la Constanţa să înţeleagă filosofia de acolo, care este una atipică pentru fotbalul nostru. Apoi, din punct de vedere financiar, atunci când un jucător care provine din această zonă s-ar transfera în străinătate, partenerii noştri ar avea de câştigat", a mai completat Gică Popescu.

Protocolul dintre cele două cluburi, care este încheiat pe o perioadă cinci ani, mai prevede şi faptul că jucătorii talentaţi şi grupe de copii de la LPS Bihorul se vor pregăti în cantonamente la baza celor de la Viitorul Constanţa.

După cum a precizat directorul adjunct Lucian Stance, lista cu jucătorii propuşi spre a fi luaţi de Academia Hagi o vor face antrenorii clubului orădean. 

Acesta este cel de-al şaselea parteneriat încheiat de Academia Hagi şi clubul Viitorul cu şcolile de fotbal sau cluburile sportive din ţară, însă primul din zona de nord-vest. Directorul Dan Matei crede că acest lucru va stimula tinerii fotbalişti şi din judeţele învecinate să vină la LPS Bihorul, pentru că de aici ar putea ajunge mult mai uşor la nivel înalt în fotbalul românesc, pe filiera celor de la Viitorul.

De menţionat că în semnarea protocolului a contat şi faptul că secţia de fotbal din cadrul LPS Bihorul este una dintre cele mai performante din ţară. Într-o ierarhie realizată în baza unor criterii stricte la începutul anului trecut de către Federaţia Română de Fotbal, LPS Bihorul a ocupat locul al 8-lea la nivel naţional, devansând academiile unor cluburi cu tradiţie din fotbalul românesc precum UTA, U Cluj, Poli Timişoara, CFR Cluj sau Petrolul Ploieşti.