După ce jucătorii echipei orădene de baschet CSM CSU Giordan Watson şi Kris Richard au acţionat în judecată Federaţia Română de Baschet pentru faptul că în vara acestui an a fost luată decizia de a limita numărul jucătorilor naturalizaţi pe foaia oficială a unui meci din Liga Naţională, în şedinţa de luni a Biroului Federal s-a dezbătut acest subiect şi s-a revenit asupra deciziei, după ce majoritatea membrilor biroului au votat pentru retragerea ei.

Concret, la şedinţa din vară a Consiliului Director al Federaţiei s-a stabilit la punctul 7 al actului administrativ emis că "în Liga Naţională de baschet, atât la masculin, cât şi la feminin, începând cu sezonul 2019-2020, echipele au dreptul să înscrie pe foaia oficială de joc, ca jucător român, un singur jucător naturalizat".

Această măsură i-a afectat direct pe doi dintre cei mai buni jucători ai echipei campioane, CSM CSU Oradea, Giordan Watson şi Kris Richard. Dacă primul are deja cetăţenia română, jucând deja pentru echipa naţională, cel de-al doilea este în curs de naturalizare. Astfel, aceştia nu ar fi putut evolua împreună la aceeaşi echipă de club în Liga Naţională.

Drept urmare, cei doi sportivi au înregistrat pe data de 9 octombrie, la Curtea de Apel Oradea, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, o cerere de suspendare a efectelor actului administrativ care limitează accesul jucătorilor naturalizaţi pe foaia de joc.

"A fost o acţiune personală a celor doi sportivi, făcută în nume propriu", a spus directorul clubului orădean, Şerban Sere, care, la rându-i, a fost surprins de decizia din vară a Federaţiei, mai cu seamă cu cât atât Giordan Watson, cât şi Kris Richard au fost naturalizaţi (cel de-al doilea se află în curs de naturalizare) la cererea FRB, pentru a ajuta echipa naţională.

Nemulţumirea conducătorilor echipei campioane a fost cu atât mai mare cu cât a existat un precedent pentru o asemenea situaţie, cu jucătorul Iuri Fraseniuc.

După înregistrarea din data de 9 octombrie, la Curtea de Apel Oradea, Secţia a II-a civilă de contencios administrativ şi fiscal, a cererii de suspendare a efectelor actului administrativ a Consiliului Director al FRB din data de 18.06.2019, primul termen de judecată a fost programat pentru 21.01.2020. Cum însă, luni în Biroul Federal al FRB s-a votat renunţarea la această decizie, cauza îşi pierde obiectul, iar Kris Richard va putea evolua alături de Giordan Watson la aceeaşi echipă în jocurile din Liga Naţională, şi după ce îşi va obţine cetăţenia română, care este aşteptată până la finele acestui an.