Liceul cu Program Sportiv Bihorul Oradea ocupă un onorant loc 8 în clasamentul întocmit de Federaţia Română de Fotbal pentru academiile de fotbal pentru copii şi juniori pentru sezonul 2019-2020.

Evaluare serioasă

FRF a demarat în acest an procesul de clasificare pe baza standardelor de calitate a academiilor, cluburilor cu activitate de copii şi juniori şi a centrelor pentru fotbal juvenil din România. Proiectul a fost configurat cu sprijinul companiei olandeze NMC Bright, care are peste 15 ani de experienţă în evaluarea, clasificarea şi activitatea de consultanţă a academiilor de fotbal europene.

80 de academii au fost analizate, iar pe primul loc a ieşit Viitorul Constanţa, cu Academia "Gheorghe Hagi", care a acumulat un punctaj de 91,50 din 100 posibil.

Criteriile de evaluare au cuprins şapte domenii fundamentale pentru performanţa fotbalului juvenil, fiecare categorie fiind evaluată pe o scară de la 0 la 4 puncte. De asemenea, fiecare categorie a avut o pondere diferită la evaluarea totală. De pildă, echipele şi jucătorii au avut o pondere de 12,1%, antrenamentele şi meciurile de 9,7%, iar infrastructura şi facilităţile de 20,8%.

De altfel, în şedinţa Comitetului Executiv al FRF din această săptămână s-a decis ca începând din sezonul 2021-2022, pentru a primi Licenţa de Liga 1, cluburile din primul eşalon au nevoie de un punctaj al academiei de copii şi juniori de minimum 60 de puncte din cele 100 posibile. Evaluarea academiilor este un proces ce va avea loc anual.

Top 10

În urma clasamentului dat publicităţii de Federaţia Română de Fotbal, Clubul Sportiv Şcolar LPS Bihorul Oradea s-a clasat în Top 10, ocupând un lăudabil loc 8.

Dacă prezenţa Academiei Viitorului pe primul loc cu un punctaj foarte bun nu e o surpriză, în schimb surprinde puţin clasarea următoarelor echipe. U Craiova 1948 e pe locul 2 în topul celor mai bune academii din ţară, iar Dinamo completează podiumul.

FC Voluntari şi FCSB au prins şi ele loc în top 5, iar CS Sport Team e prima academie care nu are echipă de seniori în primele trei ligi, dar figurează în topul celor mai bune academii, pe locul 6!

În top 10 mai sunt: Colţea Braşov, LPS Bihorul Oradea, UTA Arad şi Concordia Chiajna.