Sfârşitul de an a adus din nou evenimentul caritabil "Diamante & Box", la Salonta, dar de această dată, ziua de sâmbătă a fost una specială pentru cei 36 tineri sportivi ce activează la clubul de box salontan.

Evenimentul principal al zilei a fost găzduit de Casa de Cultură din localitate. Mai multe meciuri au avut loc între tineri din 8 localităţi din România şi Ungaria, presărate cu momente de colinde şi dansuri tradiţionale susţinute de către ansamblul "Floare mândră de pe Criş", dar şi cu momente de magie oferite de către Eduard şi Bianca, iar apoi antrenorii şi organizatorii au participat la un workshop dedicat cooperării în domeniul sportului.

Cluburile care au onorat cu prezenţa invitaţia echipei Basti Box au fost cele din Cluj, Timişoara, Holod, iar din Ungaria au venit cei din Eger, Gyula, Bekéscsaba, Miskolc şi cei din Budapesta, de la Academia Madárfészek.

Iată şi sportivii de la Basti Box care au obţinut locul 1 la aceasta ediţie a galei "Diamante & Box":

Dragoş Alexandru (la categoria 26 kg), Tonca Alexandru (48 kg), Nagy Lara (48 kg), Szucs Isti (69 kg), Farkas Nikolas (42 kg), Teglaş Ionuţ (38 kg), Szabo Fanni (46 kg), Eles Tamas (52 kg), Ruge Adrian (65 kg), Cioară Bogdan (52 kg), Vas Norbert (52 kg), Contani Robert (60 kg) şi Vinka Valentin (64 kg).

Corpul de oficilali ai competiţiei i-a cuprins pe: Fugaru Ion, Sferle Claudiu, Duma Janos, Bara Raul, Bora Daniel, Incicau Denis, Kallo Sandor şi Marius Iga.

Parteneriat strategic pentru 3 ani

De menţionat că în vara acestui an la Salonta, în prezenţa multiplului campion Erdei Zsolt (cel care între timp nu doar că a pus bazele celei mai mari academii de box din Europa Centrală, ci este şi preşedintele federaţiei de box din Ungaria), s-a semnat parteneriatul strategic cu Academia Madárfészek, care aduce începând de sâmbătă o finanţare care asigură posibilitatea sportivilor de a se antrena timp de şase zile pe săptămână, nu doar trei ca înainte.

Pe de altă parte, începând de luni, tinerii din Salonta, Vintere, Inand, Vărăşeni, Cefa şi Tulca vor avea şansa să se antreneze la sala de box din Casa Kulin, situată la doar 50 de metri de Parcul central din Salonta. Copiii se pregătesc de la 6-8 ani, iar vestea cea bună este că Basti Box are un prim boxeur care a trecut la categoria de vârstă Elită. Este vorba despre Vas Norbert care a început să practice acest sport la 13 ani, iar în februarie va participa la primul lui concurs internaţional, Cupa Bocskai din Debreţin, "o competiţie de prestigiu, rangul ei fiind ridicat de prezenţa mai multor echipe din Rusia, Cuba şi Ucraina", după cum a precizat managerul clubului salontan, Sebastian Silaghi.

Workshop despre cooperarea în domeniul boxului şi al tineretului

Imediat după meciurile de box ale galei de sâmbătă, organizatorii, antrenorii şi tinerii talentaţi au participat la un eveniment organizat cu sprijinul Direcţiei de Dezvoltare şi Implementare Proiecte Bihor. Astfel, în cadrul workshop-ului intitulat ,,Rolul sportului în dezvoltarea relaţiei dintre tinerii din Bihor şi Ungaria", participanţii au prezentat situaţia dificilă în care se află domeniul sportului juvenil în România, boxul în special.

Totuşi exemplul din Salonta poate fi considerat un caz fericit, şi aceasta se datorează sârguinţei, dedicării în totalitate sportului şi tinerelor talente din Bihor, tocmai de aceea a decis şi conducerea academiei de box din Budapesta să sprijine "iniţiativa şi activitatea coordonată de Sebastian Silaghi", după cum a precizat Wida Jozsef, directorul instituţiei de sport.

"Elementele ca bază de antrenament permanent, surse financiare pentru participări la competiţii interne ori internaţionale trebuie considerate doar baza unei activităţi sportive care emit pretenţii, iar în România de astăzi lipsesc oameni indispensabili dintr-un staff profesionist: nutriţionişti sportivi, psiholog sportiv, iar o altă problemă acută de care s-a amintit a fost lipsa antrenorilor de box", a menţionat şi Sebastian Silaghi.

Prezent la acest workshop, Póti Csaba, directorul adjunct al DDIP Bihor, a subliniat că instituţia pe care o reprezintă sprijină financiar cluburile sportive, pe bază de proiecte, dar aceste resurse pot acoperi doar o parte din activităţile desfăşurate pe perioada unui an, însă, în multe cazuri sunt esenţiale pentru a se menţine în sfera sportului.

Cel mai important lucru enunţat a fost că acest tip de cooperare trebuie să continue, iar într-un viitor apropiat se doreşte organizarea şi coordonarea unui proiect dedicat schimbului de experienţă între cluburile sportive de box, până în primăvara anului 2018.