Pentru a cinsti memoria regretatului șahist orădean Dan Mihai Carțiș, fost vicecampion mondial la șah prin corespondență, Asociația „Carțiș For Sport” (președinte Dan Cezar Carțiș) și maestrul FIDE Dan Raț organizează în acest sfârșit de săptămână, în parteneriat cu CSU Agora Oradea și Hotel Elite, cea de-a treia ediție a Memorialului Dan Mihai Carțiș la șah.

Este vorba despre un concurs cu caracter internațional, la care și-au anunțat prezența sportivi din România, Ungaria și Germania.

Întrecerile sunt programate pentru sâmbătă, cu începere de la ora 9:30, la Hotel Elite, concursul fiind unul de șah rapid, care se va desfășura pe durata a nouă runde, în sistem elvețian.

Ritmul de joc va fi de 12 minute + 5 secunde de mutare / jucător. Fondul de premiere este de 5.000 lei, urmând ca premiul pentru câștigător să fie de 900 lei. Vor fi recompensați primii șapte clasați, dar vor exista premii și pentru jucători cu ELO sub 2050, ELO sub 1750, pentru juniori U 16 ani, pentru veteranii peste 60 de ani, respectiv pentru concurente.

Organizatorii au anunțat că vor participa șase maeștri internaționali: George Ardelean, Teodor Anton, Mihai Grünberg jr., Robin Dragomirescu (România), respectiv Váradi Viktor și Kiss Pál (Ungaria). Vor fi prezenți și trei maeștri FIDE, printre care orădeanul Alexandru Stanciu. Arbitrajul va fi asigurat de maestrul FIDE Dan Raț.

Şedinţa tehnică a turneului va avea loc sâmbătă de la ora 9,30, iar tragerea la sorţi se va efectua cu programul SWISS Manager. Criteriile de departajare vor fi trase la sorţi în plicuri sigilate de către numărul 1 de concurs înainte de prima rundă şi se va afişa ordinea lor după terminarea ultimei runde. Festivitatea de premiere a turneului va avea loc după încheierea ultimei runde.

Totuși, organizatorii au introdus o noutate față de edițiile precedente. Astfel, ierarhia finală va fi stabilită după Final Four, în care se vor întâlni primii patru clasați (1-4, respectiv 2-3), urmând apoi finala mică și finala mare.