Ciclistul orădean Raul Sînza s-a numărat printre protagoniştii întrecerilor evenimentului Crater Bike Fest, două competiţii de ciclism montan înscrise în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, care au contat şi pentru calificarea la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Cu startul de la Betfia, concursurile au reunit la start 265 de rutieri din opt ţări. Într-una dintre competiţii orădeanul a ieşit pe locul 1, iar în cealaltă pe 4.

În perioada 6-7 iulie a avut loc evenimentul Crater Bike Fest, două competiţii de ciclism montan înscrise în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale, care au contat şi pentru calificarea sportivilor la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020.

Sâmbătă, 6 iulie, a avut loc Cupa Crater XCO UCI C2, cu startul de lângă cariera de piatră de la Betfia, concurs aflat la a şaptea ediţie. Apoi, duminică s-a desfăşurat Crater Maraton UCI C3, concurs ce a avut startul de la centrul Caii din Vale din Betfia, o competiţie aflată la ediţia cu numărul 6. De menţionat că întrecerile Cupei Crater XCO UCI C2 au reprezentat şi cea de-a doua etapă din Cupa Naţională de Mountain Bike Cross Country.

Întrecerile au fost supervizate de un arbitru italian, special delegat al Uniunii Cicliste Internaţionale pentru acest eveniment. Potrivit organizatorilor, acesta a sosit la faţa locului încă de vineri, când a efectuat inspecţia traseului, constatând că "atât marcajele cât şi dificultăţile tehnice incluse în traseu au respectat toate regulamentele impuse de Uniunea Ciclistă referitoare la organizarea competiţiilor internaţionale de ciclism montan".

Întrecerile au reunit 265 de concurenţi veniţi din opt ţări: Austria, Ucraina, Ungaria, România, Rusia, Slovacia, Suedia şi Statele Unite ale Americii.

Sâmbătă, concurenţii au avut de parcurs un traseu de 4 km, cu 250 metri diferenţă de nivel şi cu foarte multe dificultăţi tehnice. A fost vorba despre un traseu foarte dificil, dar şi foarte spectaculos. În funcţie de vârstă şi nivelul de pregătire, traseul a fost parcurs între 3 şi 7 ori.

Apoi, pentru duminică, organizatorii au pregătit un traseu de 27 km cu 550 metri diferenţă de nivel fără dificultăţi tehnice, accesibil tuturor participanţilor. În funcţie de vârstă şi de nivelul de pregătire traseul a trebuit parcurs o dată, de două sau de trei ori. Din cauza precipitaţiilor, însă, la indicaţia arbitrului italian, traseul a trebuit scurtat până la 23 km.

În ambele zile au fost organizate şi concursuri rezervate copiilor şi familiilor pe trasee speciale doar celor mici. "Concurenţii au avut mai multe beneficii în pachetele de start, ca de exemplu: echipament complet de ciclism compus din tricou de ciclism şi pantaloni de ciclism, medalii de participare din acril, o gustare constând în paste cu sos după eveniment", au mai transmis organizatorii. Câştigătorii au fost răsplătiţi cu peste 10.000 lei premii în bani, multe bonuri de cumpărături, produse şi accesorii specifice ciclismului, cupe şi medalii.


La competiţia Cupa Crater XCO UCI C2 primii 10 concurenţi profesionişti au acumulat puncte internaţionale, puncte pe baza cărora se pot califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo din anul 2020. Primii 10 au fost:

1. Zsombor Palumby - Ungaria

2. Matej Ulík - Slovacia

3. Moritz Bscherer - Austria

4. Raul Sinza - Romania

5. Benedek Borsos - Ungaria

6. Evgenii Evgrafov - Romania

7. Ondrej Glajza - Slovacia

8. Philipp Wetzelberger - Austria

9. David Cristea - Romania

10. Attila Malnasi - Romania

La competiţia Crater Maraton UCI C3 primii 5 concurenţi profesionişti ar fi acumulat puncte internaţionale însă doar 3 au reuşit să termine cursa:

1. Raul Sinza - Romania

2. Attila Malnasi - Romania

3. Cristea David - Romania

Evenimentele au fost organizate de CS Velo Sport Oradea, în parteneriat cu Agenţia de Management al Destinaţiei Bihor, Discover Bihor, Asociaţia de Promovare a Turismului în Staţiunile Băile Felix şi Băile 1 Mai.