Înaintea turneului internaţional de handbal feminin de la Oradea, Trofeul Carpaţi, care se va desfăşura de vineri până duminică la Arena Antonio Alexe, comitetul de organizare al competiţiei, în frunte cu Cristian Gaţu, preşedintele Federaţiei Române de Handbal, Pavel Mercea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Bihor, şi antrenorul echipei naţionale, Gheorghe Tadici, a susţinut o conferinţă de presă în care au prezentat detaliile cu privire la desfăşurarea competiţiei.

Laude pentru Oradea

Prima dezvăluire a făcut-o preşedintele FRH, Cristian Gaţu, care a spus că Oradea a fost la concurenţă cu alte oraşe pentru găzduirea actualei ediţii a Trofeului Carpaţi, fiind fost aleasă şi din motive sentimentale. Mulţumind autorităţilor locale pentru organizarea Cupei European Handbal Federation (găzduită la Oradea cu câteva luni în urmă), Gaţu a sugerat totodată autorităţilor locale să sprijine o echipă de handbal feminin de top.

"Vin la Oradea pentru a doua oară în acest an, şi am ales acest oraş pentru că, deşi nu are echipă feminină de club, nu cred că orădenii se mulţumesc cu puţin. Cred că vor performanţă şi ar fi bine să apară o echipă de ligă naţională, cu identitate dacă nu locală, cel puţin românească, fără importuri, cum e la baschet sau volei. La finala Cupei EHF a fost o sărbătoare, pentru care trebuie să le mulţumesc autorităţilor", a spus preşedintele FRH.

"Condiţiile oferite de municipiul Oradea sunt foarte bune şi am găsit deschidere la toate nivelurile. E păcat însă că nu există aici o echipă de club feminină, dacă nu de Divizie Naţională, măcar de Divizia A. Şi mai în glumă, mai în serios, nu vom mai organiza Trofeul Carpaţi la feminin aici dacă nu va exista o echipă de club feminină. Există la Oradea un public dornic de spectacol sportiv de înaltă ţinută şi de handbal în special, şi atunci trebuie să le oferim posibilitatea să se bucure şi de echipa feminină", a mai spus Cristian Gaţu.

Lot în tradiţie

Antrenorul naţionalei feminine de handbal, Gheorghe Tadici, a arătat că la actuala ediţie a Trofeului Carpaţi nu va trimite în teren neapărat o selecţionată, ci un "lot lărgit", deoarece în această perioadă la naţională are loc un schimb de generaţii. "Sunt jucătoare tinere care, aşa cum s-a întâmplat în finalul jocului de marţi cu Olanda (n.r. - câştigat de românce), linia de 9 metri era alcătuită din jucătoare cu o medie de vârstă de 18-19 ani", a explicat Tadici.

Selecţionerul susţine însă că România are jucătoare valoroase, cu potenţial mare. "Avem resurse pentru următoarele două cicluri olimpice", a spus Gheorghe Tadici, completat de preşedintele Federaţiei: "Avem o etapă de patru ani de zile care începe acum la echipa naţională feminină, iar obiectivul nostru este să ne calificăm la Jocurile Olimpice din 2016".

Omul din umbră

Cel care a avut iniţiativa în a organiza la Oradea ediţia actuală a Trofeului Carpaţi este Pavel Mercea, preşedintele Asociaţiei Judeţene de Handbal Bihor. "Mulţumesc federaţiilor şi echipelor tehnice care au dat curs invitaţiilor noastre de a participa la competiţie, astfel încât putem avea la Oradea în acest sfârşit de săptămână trei echipe de talie mondială: România, Ungaria şi Ucraina", a spus Mercea.

Din partea autorităţilor locale, la conferinţa de presă a participat şi viceprimarul Ovidiu Mureşan, care a dat asigurări că municipalitatea va sprijini în continuare organizarea competiţiei. "I-am asigurat pe oaspeţii noştri că vom depune toate eforturile pentru a beneficia de cele mai bune condiţii la acest turneu. Prin grija domnului Mercea am reuşit cu greu să obţinem organizarea la Oradea a acestei ediţii şi tocmai de aceea vrem să ne ridicăm la înălţimea aşteptărilor", a declarat Mureşan.

Tradiţie perpetuată

Oradea organizează pentru a treia oară Trofeul Carpaţi la handbal feminin, după ediţiile din anii 1994 şi 1995.

Echipele Ungariei şi Ucrainei vor sosi joi la Oradea, iar vineri, în prima zi a competiţiei, acestea se vor întâlni în jocul de debut de la ora 16. De la ora 18, România A va înfrunta România B, pentru ca sâmbătă de la ora 10 Ungaria să se confrunte cu România B, iar de la ora 12 România A cu Ucraina. În fine, duminică, în ultima etapă, de la ora 10, România A va întâlni Ungaria, iar de la ora 12, România B - Ucraina.

Preţul unui bilet, valabil pentru o zi (aşadar pentru două meciuri) este de 10 lei şi se poate achiziţiona de la punctele de difuzare a presei de pe strada Republicii, de la ghişeele din Piaţa Unirii, Piaţa Ferdinand, strada Dunării şi magazinul Crişul. În ziua partidelor, acestea vor putea fi procurate şi de la Arena Antonio Alexe.