Baschetbaliştii de la CSM CSU Oradea au început cu dreptul seria jocurilor din semifinala Ligii Naţionale cu U BT Cluj, după ce duminică s-au impus, după prelungiri, cu scorul de 90-86, chiar pe terenul echipei de pe Someş.

Foarte disputat, jocul a avut nevoie de o repriză de prelungiri pentru a decide învingătoarea, pentru că la finele timpului regulamentar de 40 de minute, scorul a fost egal 78-78. Orădenii, care sunt şi campionii en-titre, au condus la jumătatea confruntării cu scorul de 43-38 şi s-au aflat în avantaj şi înaintea ultimului sfert, cu 63-58.

Patru sferturi, insuficiente

Antrenorul Cristian Achim a început partida cu Watson, Richard, Nicolescu, Zekovic şi Valeika. Orădenii au deschis scorul şi s-au desprins la două posesii, însă replica a venit prompt de la gazde. În cele din urmă primul sfert s-a încheiat la egalitate, 21-21.

Mai prolifici în sfertul II, orădenii au marcat 22 de puncte în următoarele zece minute, timp în care au primit doar 17, iar la pauza mare conduceau cu cinci puncte.

Repriza secundă a început chiar cu un parţial de 8-2 în favoarea CSM-ului, tripla lui Pasalic mărind avantajul orădenilor la un nou maxim, de 11 lungimi. Sfertul al III-lea s-a încheiat totuşi la egalitate, 20-20, fapt care a menţinut avantajul de cinci puncte al campionilor, înaintea ultimului sfert, 63-58.

Deşi au început mai bine ultima secvenţă, când Markovic şi Pasalic au găsit ţinta de la mare distanţă pentru a reface avantajul maxim consemnat, de 11 lungimi, sfertul IV a fost câştigat de gazde cu cinci puncte, scor 20-15, fapt care a făcut ca rezultatul după 40 de minute de joc să fie egal, 78-78.

Markovic, cel mai bun marcator

S-a trecut la o repriză de cinci minute de prelungiri, în care elevii antrenorului Cristian Achim au fost mai exacţi, au reuşit să marcheze 12 puncte, faţă de doar 8 ale gazdelor. Kris Richard a dat lovitura de graţie la ultima acţiune ofensivă a bihorenilor şi, astfel, roş-albaştrii au izbutit să obţină o victorie importantă în deschiderea seriei semifinalei.

Pentru CSM CSU Oradea, Nikola Markovic a marcat cele mai multe puncte, 21, urmat fiind de Kris Richard, cu 16 puncte, şi Giordan Watson, autor a 13 puncte.

De la clujeni, Kyndall Dykes a fost cel mai eficace, cu 29 puncte înscrise.

Marţi, meciul al doilea

"A fost o încleştare fantastică între două echipe foarte bune, cu o miză foarte mare. Ambele echipe au avut parte de presiune, care parcă a apăsat mai mult pe umerii gazdelor. Am avut şi noi nişte momente de tensiune în teren pe care ar fi trebuit să le tratăm în alt mod, însă dacă este ceva pentru care mă bucur atunci este că am reuşit să ne păstrăm luciditatea în prelungiri după ce am fost egalaţi. Este un aspect psihologic foarte important în astfel de momente. S-a jucat cu o energie fantastică şi s-au pus toate energiile în joc. Nu aş vrea să ne entuziasmăm peste măsură. Pentru mine nu este un motiv ieşit din comun să celebrăm. Ştim foarte bine ce trebuie pentru a câştiga această serie. Avem nevoie de trei victorii. Îi felicit pe jucători, însă aş vrea să reţinem că este doar un pas. Atât şi nimic mai mult", a declarat, după partidă, antrenorul formaţiei bihorene, Cristian Achim.

După acest joc, scorul general a devenit 1-0 pentru campionii. Meciul al doilea va avea loc tot la Cluj, marţi seara, de la ora 20:30, iar sistemul de desfăşurare al semifinalei este cel mai bun din cinci partide.