În ultima sâmbătă a lunii martie, un deal întreg din satul bihorean Sârbi a prins rădăcini, după ce o mie de voluntari au plantat aici 18.000 de puieţi de arbori.

"Plantăm fapte bune în România", cum s-a numit cea mai mare acţiune voluntară de plantări din Bihor, a fost pusă la punct de o echipă coordonată de orădeanul Ionuţ Coman, care se bucură că bihorenii au fost atât de receptivi. "Se spune că omul sfinţeşte locul. Noi am sfinţit 3,5 hectare", spune tânărul.

Ecologist de mic

Până acum, la vârsta de 29 de ani, Ionuţ Coman a sădit zeci de copaci, prin toate locurile în care a trăit. "Primul copac l-am plantat când aveam vreo 5 ani, cu bunicul, acasă în Moisei, Maramureş. Era un larice, un molid care îşi pierde frunzele iarna", rememorează el.

Cu un tată silvicultor, a crescut învăţând că pădurea trebuie respectată, dar şi că fiecare om trebuie să planteze cât de mulţi copaci poate. "Ajunsă la vârsta potrivită, o pădure trebuie tăiată, mai ales când ne gândim câte milioane de români se încălzesc cu lemne. Important este să nu uităm să plantăm", zice Ionuţ.

Din pasiune pentru natură, a urmat cursurile Facultăţii pentru Protecţia Mediului din Oradea, la specializarea Ingineria mediului. Iar după ce a absolvit, şi-a început doctoratul la Cluj, pe tema reciclării şi valorificării deşeurilor din plastic. De asemenea, s-a angajat la Primăria Cluj-Napoca, unde a fost responsabil, printre altele, cu managementul deşeurilor.

N-a uitat, însă, lecţia învăţată acasă şi, voluntar, în 2016, a organizat o acţiune de plantări pe Valea Gârbăului, în judeţul Cluj, în urma căreia 200 de voluntari au sădit 9.000 de puieţi. De asemenea, tot voluntar, a participat şi la acţiuni organizate de alţii.

Voluntarul anului

Reîntors anul trecut la Oradea, ca inginer la o companie locală, Ionuţ a devenit voluntar şi aici. În toamnă, a făcut parte din echipa de organizare a "Let’s do it, Bihor", care a mobilizat peste 23.000 de bihoreni pentru curăţarea gunoaielor aruncate de alţii în natură.

"Mi-am dorit să pun umărul la această acţiune importantă, pentru că şi eu vreau curăţenie în Bihor", spune tânărul. Pe lângă bucuria de a vedea reuşita acţiunii, Ionuţ a mai primit o recompensă: la Gala Comunităţii Bihorene, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea, a fost desemnat voluntarul anului.

După ce a văzut că bihorenii pot fi mobilizaţi, dacă au o cauză bună, Ionuţ a hotărât să-i cheme şi la o împădurire ca la carte, cum niciodată nu s-a mai făcut în judeţ. A luat legătura cu echipa "Plantăm Fapte Bune în România", un ONG din Bucureşti, a cărui menire este să împădurească ţara, şi s-a oferit voluntar pentru coordonarea primei acţiuni a acestei asociaţii în Bihor. "Dacă nu te implici, nu schimbi nimic", spune el.

Provocarea

Alături de câţiva prieteni, Ionuţ s-a pus pe organizat, căutând parteneri şi sponsori, ca acţiunea să iasă ca la carte. Şi-au propus să adune 500 de voluntari, pentru care să asigure nu doar transportul şi materialele necesare, adică puieţii de copaci şi unelte, ci şi mâncare.

Pentru a găsi locul potrivit pentru plantări, Ionuţ a cerut sprijinul Direcţiei Silvice. "Aşa am ajuns la Sârbi, pe acest deal pe care a fost o pădure", explică Ionuţ. Suprafaţa de 3,5 hectare a fost concesionată de Consiliul local al comunei ONG-ului, pentru o perioadă de 5 ani, iar asociaţia s-a obligat să îngrijească locul în această perioadă. "Cei 18.000 de puieţi i-am primit de la Direcţia Silvică şi de la o companie, iar uneltele de la asociaţie", spune Ionuţ.

Anunţ "viral"

De îndată ce a anunţat acţiunea pe Facebook, spre bucuria lui, a început să primească zeci de mesaje. "Mă aşteptam să prindă ideea, dar a fost surprinzător cât de repede. Nici n-am apucat să dăm un comunicat de presă", zice voluntarul. Când lista doritorilor a adunat o mie de oameni, a oprit înscrierile: "Ustensile am avut doar pentru 500 de voluntari".

În plus, banii strânşi din sponsorizări abia le-au ajuns să plătească transportul, mâncarea şi apa pentru cei o mie de bihoreni. De pildă, bogracs-ul pe care l-au mâncat voluntarii la finalul zilei s-a gătit în şapte ceaune mici şi unul uriaş, de 350 de litri!

După ce toţi cei 18.000 de arbori au fost sădiţi, Ionuţ a răsuflat liniştit. "Am demonstrat că împreună putem face ceva important. Cu toţii vorbim despre lucruri care nu se fac sau se fac prost. Uneori trebuie să fim noi cei care facem lucrurile bine", zice voluntarul. Iar el dă tonul...