Profesorul orădean Constantin Butişcă şi-a lansat joi seara, în faţa unei audienţe restrânse, volumul "Mondialele, de la Montevideo la Moscova", care trece în revistă cele 21 de ediţii ale campionatelor mondiale de fotbal de până acum.

Pentru toţi iubitorii de fotbal...

Rod al unei munci laborioase, volumul cuprinde informaţii despre cele 900 de meciuri desfăşurate în cadrul campionatelor mondiale de fotbal în perioada 1930 - 2018, date despre jucătorii care s-au remarcat, meciurile României la cele 7 ediţii la care a participat, preliminariile celorlalte 14 ediţii, clasamente şi statistici.

Cartea poate fi cumpărată începând de luni prin chioşcurile de presă Laza Trading la un preţ de 50 lei sau comandată editurii Brevis la numărul 0745.107.680 la un preţ de 40 lei.

Volumul, foarte documentat şi bogat ilustrat, a fost bine primit de iubitorii sportului cu balonul rotund prezenţi joi seară în sala mare a Primăriei.

"Vă rog să vă uitaţi la cantitata de informaţii din această carte. Să dureze doar un minut să verifici oricare din aceste date, dar sunt şi informaţii pentru care se lucrează şi un an de zile, şi avem imaginea unui proces de elaborare foarte laborios", a declarat scriitorul Mircea Bradu (foto).

Vădit impresionat de cantitatea mare de date din carte, Bradu s-a declarat convins că aceasta îşi va găsi în toate bibliotecile pasionaţilor de fotbal. "Vă dau în scris că această carte va fi folosită de toată lumea. O vor avea în biblioteci şi cronicarii de sport, şi cei care se ocupă de istoria sportului, şi iubitorii fotbalului", a spus Bradu.

A început cu Centenario!

Istoria campionatelor mondiale a văzut lumina tiparului tocmai în an centenar pentru a început, la rândul său, cu un centenar.

"Modialele au pornit la drum de la un centenar, cel al Uruguayului, o ţărişoară care în 1930 sărbătorea o sută de ani de când se eliberase de jugul colonial. Deşi erau doar 1,8 milioane de locuitori, câştigaseră deja două circuite olimpice de fotbal şi pentru că fotbalul fusese scos din circuitul olimpic i-au spus preşedintelui FIFA, Jules Rimet: "Noi vrem să facem o competiţie de anvergură". FIFA a acceptat, cu condiţia ca Uruguay să construiască un stadion de 80.000 - 100.000 de locuri. L-au construit, i-au spus Centenario şi aşa au început mondialele de fotbal", a povestit asistenţei profesorul Constantin Butişcă (foto).

Cu verificarea cunoştinţelor...

Volumul profesorului orădean abundă în astfel de informaţii care dau culoare şi consistenţă istoriei mondialelor. "Am încercat să scot în evidenţă celebrităţile din lumea fotbalului mondial şi ceea ce a fost semnificativ la fiecare ediţie - stadioanele, jucătorii -, să fac scurte prezentări ale lucrurilor mai deosebite", a declarat autorul, care a subliniat însă că nu se consideră scriitor.

Cartea cuprinde informaţii despre ediţia din 1994 când România a ratat ocazia de a juca măcar o semificană de campionat mondial, dar şi despre Gala "Uniţi pentru Mihai" de anul acesta, când generaţia de aur a fotbalului românesc s-a întâlnit la Oradea pentru a sprijini colectarea de fonduri pentru fundaţia lui Mihai Neşu.

Pentru pasionaţii de fotbal şi cititorii care au parcurs filă cu filă istoria mondialelor volumul se încheie cu mai multe rebusuri şi integrame având ca temă campionatele mondiale de fotbal. În fond, e cea mai eficientă metodă de verificare a cunoştinţelor...