A fost agitaţie, în prima parte a zilei de duminică, la Bazinul Olimpic din Oradea. Peste 1500 de persoane au venit, conform organizatorilor, să susţină proiectele caritabile înscrise în cursa Swimathon, ovaţionând şi încurajând peste 300 de concurenţi care au înotat pentru 26 de proiecte.

Competiţia, organizată de Fundaţia Comunitară Oradea, a început la ora 9. 

Susţinătorii înotătorilor au fost vocali şi echipaţi cu pancarte, încurajând frenetic din tribune fiecare concurent, în tentativa de a strânge cât mai multe fonduri pentru proiectele pentru care luptă.

În jurul prânzului, trei proiecte erau cot la cot pentru a obţine titlu de "Cea mai activă echipă de înotători": Aripi de înger, pentru construirea, amenajarea şi dotarea unei case de tip familial pentru 12 de copii abandonaţi, RoboChef, pentru dotarea bucătăriei Liceului Greco-Catolic Iuliu Maniu cu un robot profesional de procesare a hranei elevilor, şi O şansă pentru Maria, în cadrul căruia se strâng bani pentru tratamentul unei fetiţe bolnave căreia i s-a extirpat un rinichi.

Potrivit Claudiei Abrudan, directorul executiv al Fundaţiei, în cursă s-au înscris în total 70 de echipe.

„Provocării de a strânge cele mai multe fonduri i-a răspuns cel mai bine Ambasadorul fundraiser Georgeta Domuţa, care a strâns peste 10.000 lei, pentru proiectul Aripi de înger al Asociaţiei Filantropia Oradea. Premiul pentru Cea Mai Activă echipă de înotători i-a revenit echipei Robokids, formată din elevi ai Liceului Greco Catolic Iuliu Maniu care au reuşit să sensibilizeze apropiaţii în sprijinul susţinerii proiectului Robochef, adunând suma de 11.394 lei. Cele mai multe lungimi de bazin au fost efectuate de echipa Eroii lui Vladimir, care au reuşit să înoate 79 de lungimi de bazin în cele 40 de minute alocate, în sprijinul proiectului Un pas mai aproape de primul pas al Asociaţiei Vladimir Agelman. Pentru aceste trei performanţe, din fonduri proprii, Fundaţia Comunitară Oradea va suplimenta fondurile adunate pentru aceste cauze cu câte 1.000 lei", arată un comunicat transmis ulterior competiţiei.

În total în concurs s-au înscris 385 de înotători – familii, prieteni, membri de club, colegi de muncă, amici de la universitate, antreprenori şi chiar copii.

"Datorită mobilizării comunităţii bihorene, s-au strâns peste 285.000 lei în bani şi produse din sponsorizări ale companiilor şi din donaţii individuale pentru cele 26 de cauze care caută să schimbe la faţă în bine mica noastră lume bihoreană", mai arată comunicatul.

De precizat că, şi după Swimathon, cei care doresc pot dona în continuare pentru oricare dintre proiectele înscrise, până pe 30 iunie, pe site-ul Fundaţiei Comunitare Oradea.

Vezi aici lista tuturor proiectelor de la Swimathon 2019!