Implicarea comunităţii în ediţia a V-a a maratonului de înot Swimathon Oradea a depăşit aşteptările organizatorilor. În Bazinul Olimpic au înotat pentru 22 de cauze sociale 333 de orădeni, iar până la finalul maratonului, pentru proiectele caritabile, educaţionale şi de mediu, s-au strâns peste 170.000 de lei în bani şi produse.

"Hai serviciu lu' mama!"

Primii înotători au sărit în Bazinul Olimpic "Ioan Alexandrescu" sâmbătă, la ora 10, încurajaţi de familii, prieteni şi colegi de muncă. De altfel, multe dintre echipe au aparţinut unor companii orădene sau unor multinaţionale, care s-au mobilizat pentru diverse proiecte caritabile, educaţionale, medicale sau sociale.

Potrivit organizatorilor, pe lângă cei 333 de înotători care au parcurs, pe rând, cât mai multe lungimi de bazin, la Swimathon s-au dus de-a lungul zilei şi peste 1.000 de susţinători şi beneficiari ai proiectelor înscrise anul acesta în proiect, care i-au încurajat pe temerarii din apă. 

Între ei s-au numărat şi mulţi copii. Sâmbătă dimineaţa, prin tribunele Bazinului Olimpic se plimba un băieţel cu o pancartă tricoloră pe care scrisese cu pixul: "Hai serviciu lu’ mama!!!", încurajând, evident, echipa companiei la care lucrează mama lui.

La finalul turelor de bazin, fiecare înotător a primit din partea organizatorilor – Fundaţia Comunitară Oradea - diplome şi medalii.

Cea mai bogată ediţie

Datorită mobilizării comunităţii bihorene, până la Swimathon, dar şi în ziua acestuia, s-au strâns în total peste 170.000 lei în bani şi produse din sponsorizări ale companiilor şi din donaţii individuale.

Provocării de a strânge cele mai multe fonduri i-a răspuns cel mai bine ambasadorul Alin Indrei, beneficiar al Asociaţiei Down Oradea, care a strâns suma de 2.490 lei, pentru proiectul "Poveşti nespuse II". Alin a primit din partea Fundaţiei Comunitare Oradea diploma de Cel Mai Activ Fundraiser. Diploma pentru Cel Mai Activ Înotător i-a revenit Olgăi Abrudan, care la doar 5 ani a reuşit să sensibilizeze apropiaţii în sprijinul susţinerii proiectului Asociaţiei Vladimir Angelman, adunând suma de 2.560 lei.

Pentru ca beneficiarii şi ambasadorii cauzelor să-şi poată atinge obiectivele propuse, Fundaţia Comunitară Oradea a prelungit perioada în care se pot face donaţii, pe site-ul acesteia, până pe 30 iunie. Pe acelaşi portal, orădenii pot găsi descrierea fiecărui proiect. 

Între cauzele de anul acesta se numără sprijinirea unor terapii specifice pentru copiii cu sindrom Down, achiziţionarea unor echipamente pentru Centrul de Epilepsie şi sprijinirea unor copii din familii defavorizate să meargă în continuare la şcoală.

Ediţia 2017 a Swimathon-ului este cea mai bună de până acum. Anul trecut, pentru 18 cauze, s-au strâns 150.506 lei, iar la maratonul propriu zis de înot au participat 321 de înotători.