Cu emoţii, lacrimi, voci tremurânde şi zâmbete încurajatoare, aşa a fost deschisă vineri, la Muzeul Oraşului Oradea, expoziţia de fotografie "Frumuseţea curajului", realizată de fotograful Remus Toderici.

Patru femei bolnave de cancer s-au lăsat pozate, demonstrând că sunt împăcate cu ele însele, chiar dacă, din pricina chimioterapiei, au rămas fără prea multe fire de păr. Fiecare dintre ele a fost surprinsă în două ipostaze: cu sau fără perucă ori pălărie.

"Am încercat să facem un proiect optimist şi vesel. Frumuseţea lor constă în faptul că au curajul să îşi asume ceea ce sunt", a declarat, la vernisaj, Remus Toderici. Fotoreporter al ziarului "Crişana", el a colaborat în acest proiect cu Asociaţia Luptătorii pentru Viaţă, Larisa Bejan (make-up) şi DeFoto.

Artistul a recunoscut însă că, în cele cinci luni de proiect, cel mai greu i-a fost să convingă doamnele să se lase fotografiate. "Am fost puţin dezamăgit pentru că foarte multe persoane ne-au refuzat", a precizat Remus.

Totuşi, de dragul celor care au acceptat să se prezinte lumii, a organizat expoziţia, chiar dacă n-a avut decât opt portrete de prezentat. În compensaţie, însă, a adus un panou gol, pe care i-a îndemnat pe cei prezenţi la vernisaj să scrie mesaje de încurajare pentru femeile bolnave de cancer. "Sperăm că, văzând mesaje optimiste, vor merge mai departe", a explicat Remus.

Proiectul a fost finanţat de Direcţia de Dezvoltare şi Implementare Proiecte din cadrul Consiliului Judeţean Bihor, iar expoziţia rămâne deschisă la Muzeul Oraşului Oradea – Complex Cultural, Corp B, etaj II.