Arena Antonio Alexe s-a umplut, duminică seară, de lume, cu ocazia concertului "România ne uneşte", care a adus în faţa orădenilor nume sonore din muzica populară. A fost un maraton de 3 ore, în care aproximativ 1.500 de spectatori au aplaudat din plin fiecare artist.

Concertul a debutat în jurul orei 18, cu un moment dedicat memoriei Floricilor Ungur şi Duma, susţinut de trei tineri artişti locali bihoreni, Ioana Urs, Vlad Ştef şi Simona Gherman. "Bate vânt de la Oradea", interpretată odinioară de Florica Ungur, şi "Descunună-mă părinte", de Florica Duma, au deschis un spectacol de zile mari.

Apoi, pe scenă au urcat, pe rând, Traian Jurchela, bihoreanul Petrică Popa (despre care, potrivit prezentatoarei, "maestrul Dumitru Fărcaş a spus că este «cel mai bun taragotist al generaţiei sale»), Maria Dragomiroiu, Zinaida Bolboceanu, Viorica Flintaşu, Ionuţ Fulea, Salva Negrean Brudaşcu şi Nicolae Furdui Iancu.

Concertul a îmbinat muzica populară din toate regiunile ţării, inclusiv din Basarabia, abordând tematici diverse, de la divinitate şi respectul pe care trebuie să-l acordăm părinţilor, până la tinerii plecaţi în străinătate, dar mai ales cântece patriotice.

Zinaida BoldiceanuCântăreaţa basarabeancă Zinaida Bolboceanu (foto) a arătat că şi-ar dori ca Basarabia să revină la ţara mamă. "Am găsit aici un oraş foarte frumos. Vă rog frumos, când ieşiţi de aici, puneţi o semnatură acolo, afară, pentru România Mare", a spus ea, în vreme ce spectatorii au fluturat tricolorele în miniatură găsite pe scaune, alături de un calendar cu imagini de centenar..

"Să nu uităm că, în 1918, s-a înfăptuit actul de unire şi cred că acum, în 2018, este important să înfăptuim actul de unitate", a spus şi Ionuţ Fulea, în aplauzele publicului.

Sava Negrean Brudaşcu a fost cea care i-a ridicat cu adevărat în picioare pe spectatori, în special când a cântat "Doamne, ocroteşte-i pe români".

Concertul a fost încheiat, după ora 21, de Nicolae Furdui Iancu, acompaniat de "Crai Nou", care şi-a ţinut aproape tot momentul cu publicul în picioare. "Treceţi batalioane române Carpaţii", "Nu uita că eşti român" sau "Noi suntem români", au scos ovaţii din partea publicului. Concertul s-a încheiat în aplauze frenetice, cu "Hai să-ntindem hora mare", moment în care o parte dintre spectatori chiar au simulat o horă, în faţa scenei.

Spectacolul a fost acompaniat de orchestra Ansamblului Profesionist Crişana şi a fost prezentat de Iuliana Tudor. Evenimentul a fost organizat de Asociaţia pentru Promovarea Turismului din Oradea şi Regiune (APTOR).

Vezi mai jos întregul concert!