Cea de-a şasea ediţie a Târgului Gaudeamus de la Oradea s-a încheiat duminică, după cinci zile în care, în Piaţa Unirii, s-au scos la vânzare mii de volume de la zeci de edituri româneşti.

Chiar şi înainte de ora închiderii târgului, pavilionul expoziţional anume amplasat de organizatori – Radio România şi Primăria Oradea, prin APTOR – a fost plin de orădeni. Cei mai mulţi cumpărători erau părinţi sau bunici însoţiţi de copii care fie sunt mari amatori de lectură, fie au fost anume aduşi, pentru a li se face „poftă”.

Bilanţul ediţiei arată că peste 19.000 de vizitatori au trecut pe la cele 50 de standuri, cu o mie mai mulţi decât în 2018.

Ca în fiecare an, înainte de închiderea târgului, s-au decernat premiile ediţiei, stabilite prin votul publicului. Scurta festivitate a fost condusă de managerul Radio România Cluj, Bogdan Roşca, şi preşedintele de onoare al ediţiei, poetul Lucian Scurtu. 

Trofeul Gaudeamus, oferit celor mai căutate edituri, a ajuns la Grupul Editorial Art (locul 1), editura Humanitas (locul 2) şi editura Niculescu (locul 3).

La fel ca anul trecut, cele mai râvnite cărţi ale ediţiei au fost cele din seria Harry Potter, de J. K. Rowling, publicate la Editura Arthur. S-au decernat şi trofee pentru mass-media orădeană, premiul la secţiunea publicaţii tipărite revenind săptămânalului BIHOREANUL. La secţiunea online, a fost premiat site-ul bihon.ro, iar la radio Vocea Evangheliei.

A fost aleasă şi cea mai frumoasă cititoare, Miss Lectura 2019 fiind domnişoara Carmen Porumb, care însă a absentat de la festivitatea de premiere.

Interesant este că mulţi dintre reprezentanţii editurilor au mărturisit că anul acesta au vândut mai multe cărţi decât la ediţiile anterioare. „Am avut vânzări peste aşteptări. Chiar şi vineri, când a plouat cu găleata, am vândut foarte mult”, a confirmat reprezentanta editurii Casa, de altfel o editură cu sediul în Oradea.

În schimb, unii cumpărători au spus că au fost dezamăgiţi de preţurile găsite la standuri, semnificativ mai mari decât pe site-uri de profil.

Cert este că, după cum au promis reprezentanţii Radio România, Oradea va avea parte anul viitor de o nouă ediţie a târgului.