Peste 200 de orădeni s-au adunat sâmbătă seară în lunca Crişului Repede din zona Parcului Libertăţii la o suită de evenimente care au cuprins de la muzică populară română şi maghiară la prezentări de instrumente populare maghiare şi un concert Tamás Gáspár.

La malul Crişului Repede...

Manifestările, organizate în cadrul celei de-a 14 ediţie a festivalului "Fereastră deschisă spre Europa", au demarat joi pentru a culmina peste weekend.

Sâmbătă seara, malul Crişului era plin de părinţi şi bunici ieşiţi cu copiii sau nepoţii la aer liber, o răcoritoare sau preparate la grătar.

Pentru ca adulţii să se poată bucura, la rândul lor de un moment de pauză, organizatorii au deschis un cort al "Salvatorilor de cărţi", unde publicul putea dona, schimba, sau cumpăra diferite volume, un atelier cu lucru manual pentru copiii de orice vârstă.

Pe scena ridicată deasupra spaţiului verde au evoluat sâmbătă seara ansamblul "Mlădiţe de tezaru" din Beiuş, coordonat de Anca Banda, Alex Lucaciu din Sânmartin iar apoi ansamblul Galagonya din Borş.

Instrumente populare maghiare

Ulterior, în aplauzele publicului, pe scenă au urcat artiştii Institutului Balassi, Institutul Maghiar din Bucureşti. Ei au susţinut mai multe reprezentanţii în care au prezentat instrumente populare maghiare, de la vioara cu cinci corzi, contrabasul cu trei corzi şi gordunul la cimpoi, vielă şi ţambal.

Alături de artiştii coordonaţi de Farkas Zoltán "Batyu" a păşit pe scenă şi Debreczeni-Kis Helga, câştigătoarea ediţiei din acest an a concursului de muzică şi dans tradiţional "Fölszállott a páva" ("Păunul şi-a luat zborul").

Serbarea continuă...

Sâmbătă seara, la ora 20:30, publicul se pregătea pentru concertul Tamás Gáspár.

"Scopul acestui festival este de a dezvolta această regiune şi de a întări relaţiile dintre comunităţi", a declarat Pető Dalma Csilla, directorul Fundaţiei Euroregiunea Bihor – Hajdú-Bihar, organizatorul evenimentului.

Potrivit organizatorilor, manifestările de pe malul Crişului Repede vor continua duminică începând cu ora 18 cu un concert de şlagăre româneşti şi maghiare susţinut de trupa Party Band, urmat de şlagăre în limba engleză în interpretarea trupei Forever, pentru ca de la ora 21 să fie programat concertul acustic susţinut de Péter Szabó Szilvia.