Arta naivă a devenit o obişnuinţă în peisajul cultural local, fiind un tip de artă care bucură şi este încurajat. Aşa se face că Festivalul Naţional de Artă Naivă a ajuns la ediţia a cincea, jubiliară, dedicată Centenarului. Astfel, pentru perioada 18 octombrie - 5 noiembrie sunt programate mai multe manifestări, între care expoziţii, prezentări de carte, proiecţii de film, toate privind arta naivă.

Manifestarea s-a deschis, joi, printr-o expoziţie naţională de artă naivă. Au fost vernisate 100 de lucrări, realizate de circa 30 de artişti naivi din toată ţara. Alături de Asociaţia Artiştilor Naivi din România, în organizarea evenimentului şi-au dat concursul Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, Consiliul Judeţean Bihor şi Muzeul Ţării Crişurilor.

În cadrul vernisajului, directorul Muzeului Ţării Crişurilor, Aurel Chiriac, a arătat că "evenimentul a devenit o tradiţie. (…) Arta naivă este un fenomen care persistă şi iese la lumină datorită unor oameni care cred în ceea ce fac. (…) Oradea devine un pol al artei naive şi suntem aici datorită artiştilor naivi". În general, arta naivă este legată de lumea satului, însă uneori este prezent şi urbanul. În general acest gen de artă se exprimă prin culorile vii.

Preşedinte al Asociaţiei Artiştilor Naivi din România, Mircea Stroe a adresat mulţumiri expozanţilor şi co-organizatorilor, arătând că arta naivă se menţine pe linia de plutire datorită unui număr mic de artişti, "vreo 20-25 notabili". Un cuvânt de salut a transmis şi Mircea Jacan, directorul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Bihor, arătând că instituţia pe care o conduce se află la al patrulea an de colaborare cu Festivalul. Cuvinte de apreciere au fost rostite şi de către Liviu Andronic, managerul Şcolii Populare de Arte Botoşani.

Expoziţia este temporară şi cuprinde atât uleiuri pe pânză, cât şi lucrări de ceramică glazurată şi linogravură.