Zeci de orădeni au fost prezenți, marți seară, la Muzeul Orașului Oradea, la vernisajul expoziției „Un veac de feminitate”, scoase în fața publicului pentru prima dată în România. Colecţia adusă în premieră naţională la Oradea de către Iulia Gorneanu cuprinde rochii, bijuterii, umbrele de soare, pălării, fotografii, dar și lenjerie intimă din perioada anilor 1850-1950.

Numai în Oradea

Expoziția este amenajată în patru încăperi: prima, dedicată veșmintelor etnice, una dedicată lenjeriei intime pe care o purtau româncele, o alta numai cu veșminte din perioada Belle Époque (1871-1914), care este decorată și cu copii după desenele Reginei Elisabeta, și o altă cameră cu obiecte din anii 1920, unde sunt expuse haine și accesorii pe care le purtau miresele la acea vreme.

Toate exponatele îi aparțin colecționarei Iulia Gorneanu, din București, cunoscută în showbiz și pentru fosta relație cu Grigore Leșe, celebrul interpret de muzică tradițională românească. 

„Am fost impresionată de acest oraș, de aceea am și hotărât să îmi expun comorile aici. Această expoziție nu a mai fost prezentată nicăieri în țară”, a spus, în timpul vernisajului, Gorneanu.

Lenjeria româncelor

Secțiunea „Rafinament și intimitate în Belle Époque și Interbelic” (anii 1890-1930) cuprinde piese de lenjerie intimă, corsete și chiloți (foto), din România cu broderii tradiționale realizate cu fir de mătase, ajururi. „Interesant este că în acea perioadă, femeile purtau chiloți fără fund, așa era moda vremii”, le-a explicat orădenilor, colecționara.

Orădenii mai pot vedea și punguțe în care își țineau doamnele banii, umbrele de soare, buchețele de flori artificiale, unde femeile își ascundeau produsele de machiaj sau oglinzile. De menționat că obiectele din perioada Belle Epoque i-au aparținut Ottiliei Michail Otetelușanu, pictorița Casei Regale și protejata Reginei Elisabeta.

„Româncele erau foarte dichisite, își cumpărau haine din Paris și Budapesta și am găsit chiar și multe carnete de lucru ale croitoreselor”, a mai adăugat Gorneanu.

Admiratoare din Cluj

Printre cei prezenți la vernisaj s-a aflat și o femeie din Cluj care a venit special la Oradea să vadă expoziția și să o cunoască pe Iulia Gorneanu. „Eu sunt fashion designer și am văzut pe Instagram-ul doamnei Gorneanu că va veni la Oradea cu această colecție și nu puteam să nu fiu prezentă. Este superb și a meritat să vin”, i-a spus Călina Langa (foto dreapta) reporterului BIHOREANULUI.

La expoziție a mai vorbit și directorul muzeului, Angela Lupșea, care a precizat că expoziția va putea fi vizitată de curioși până în 30 martie.

„Un veac de feminitate” este amenajată la etajul doi, corpul B al Cetății Oradea. Un bilet de intrare la Muzeul Orașului Oradea costă 15 lei și conferă dreptul de a vizita toate expozițiile din incinta instituției.