Peste 60 de orădeni de toate vârstele au dansat miercuri seară, în incinta Muzeului orașului Oradea, pe piese celebre ale anilor '70-'80, dar și de la începutul anilor '90. Seara dansantă a fost organizată cu ocazia vernisajului „Discoteca anilor '70-'80”, la care a participat și orădeanul care a înființat prima discotecă din oraș, în anul 1972.

Magnetofoane și viniluri

Evenimentul a fost deschis de Angela Lupșa, directoarea MoO, care a spus că documentarea a fost făcută de muzeografa Cristina Pușcaș, care a realizat o cercetare științifică pe tema discotecilor din perioada comunistă. Directoarea le-a oferit un cadou și colaboratorilor care au adus la muzeu mai multe obiecte din cadrul expoziției, și anume un vinil decupat cu laser drept amintire că au contribuit la înfrumusețarea instituției.

La eveniment a vorbit organizatorul evenimentului Crisitina Pușcaș, dar și DJ-i cunoscuți în acea perioadă de publicul orădean: Dumitru Chifiriuc, Ovidiu Bojan și Varga Ștefan.

Expoziția cuprinde mai multe magnetofoane, viniluri, boxe, pick-up-uri, scrisori, poze rare din discoteci, foi cu versuri și benzi magnetice care au fost donate muzeului de orădenii care s-au implicat în programul „Nu arunca trecutul. Adu-l la Muzeu”. Cele mai multe magnetofoane îi aparțin colecționarului Szucs Gheorghe, care după vernisaj le va duce din nou acasă în colecția sa, ce numără peste 300 de astfel de dispozitive.

„Aceste magnetofoane au fost achiziționate în perioada anilor '70-'80. Pe atunci unul singur costa cât o Dacia 1300. Muzica era înregistrată pe aceste benzi, la fel cum se face și pe CD-uri, iar ele aveau o durată de trei ore”, a explicat Szucs pentru BIHOREANUL.

De altfel, muzica din cadrul evenimentului, asigurată de DJ Adi Filip (foto), cunoscut în anii '90, a rulat tot pe benzile a două magnetofoane. „Eu lucrez și acum cu muzica și pot să spun că nu e una de calitate. Cea din ultimele decenii ale comunismului era mai ritmată, acum muzica este mult prea prelucrată pe computer”, a spus el.

Prima discotecă

Tot în deschiderea evenimentului a vorbit și Doru Ion Buda, orădeanul care a înființat prima discotecă din oraș, în anul 1972, la clubul CPL (URCC), amplasat în Piața Unirii, lângă sediul de atunci al Bibliotecii Județene „Gheorghe Șincai”.

„Nu era o discotecă oarecare, era una culturală, așa o numeam eu. În primul an nu se dansa, ci orădenii veneau doar să asculte muzică de calitate, iar eu le explicam fiecare gen și le ofeream informații despre fiecare trupă. Apoi, în anul 1973 am amplasat acolo și o scenă pentru cei care doreau să danseze”, a explicat Buda (foto), acum în vârstă de 74 de ani.

După discursuri, lumea a început să danseze pe șlagăre disco precum Bee Gees - Stayin' Alive, Boney M - Daddy Cool, Funkytown- Lipps Inc, Modern Talking - You're My Heart, You're My Soul sau Cheri Cheri Lady, Sabrina – Boys, Boys, Boys, dar și din zona rock, printre melodii fiind și celebra We Will Rock You de la Queen.

La dans s-au înghesuit orădeni de toate vârstele. Printre ei s-a numărat și Andreea Vasile, o tânără de 31 de ani, care a venit la petrecere alături de mama sa de 60 de ani și de bunica sa de 84 de ani. „A fost singura noastră ocazie să mergem împreună și să dansăm la o discotecă”, a spus tânăra orădeancă (foto centru). 

Expoziție unică în România

În anii comunismului, discotecile erau organizate în case de cultură, cămine culturale, baruri și restaurante și puteau funcționa numai în baza unei autorizații aprobate de Comitetul de cultură și educație socialistă al județului Bihor.

În anii '80, repertoriul trebuia să cuprindă, obligatoriu, piese românești în proporție de minimum două treimi din totalul melodiilor, iar programul dura între două și patru ore.

Potrivit organizatoarei, expoziția "Discoteca anilor '70-'80" este unica permanentă de acest gen din România. „A mai fost o expoziție care a circulat din oraș în oraș, însă acum nu mai există”, a precizat Cristina Pușcaș.

Expoziția poate fi vizitată inclusiv în ziua 24 ianuarie. Prețul unui bilet, care conferă accesul la toate expozițiile muzeului, este de 10 lei pentru adulți și 5 lei pentru elevi, studenți și pensionari.