Înalte fețe bisericești, istorici și orădeni interesați de istorie au participat, joi, la vernisarea unei noi expoziții dedicate Centenarului, în Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural.

Este vorba despre o expoziție itinerantă, ce cuprinde obiecte originale aparținând unor persoane care au contat în procesul Marii Uniri, respectiv fotografii și hărți. Aceasta este organizată de Asociația culturală pictor Octavian Smigelschi, alături de Muzeul Orașului Oradea – Complex Cultural, Episcopia Greco-Catolică Oradea, Episcopia Greco-Catolică Cluj, Gherla, Biblioteca Județeană ASTRA, Arhivele Statului – Sibiu, Parohia Greco-Catolică Bădăcini, Muzeul Național Bruckenthal și Asociațiunea ASTRA. Oradea este al patrulea oraș în care poposește expoziția, ea fiind inaugurată până acum în Sibiu, Bistrița și Cluj-Napoca.

În cuvintele adresate celor prezenți, reprezentanții Muzeului Orașului Oradea au amintit despre colaborări și despre importanța expoziției. Astfel, directorul instituției, Angela Lupșea, a transmis mulțumiri colaboratorilor, amintind că Muzeul se află în plin proces de acreditare și că ar fi de dorit o mai strânsă colaborare cu instituțiile școlare, astfel încât elevii să vină în număr cât mai mare la Cetate. Ioan Ciorba, director adjunct, a arătat la rândul său că expoziția „găzduiește obiecte ale unor persoane importante ale Marii Uniri, referințe ale unor istorici din perioada interbelică precum Silviu Dragomir și Ioan Lupaș, (…) albumul lui Samuil Mârza, unicul fotograf de la Alba Iulia”.

Curatorul expoziției este dr. Alexandru Chituță. În cuvântarea sa, acesta le-a arătat celor prezenți că „este singura expoziție itinerantă cu obiecte personale, iar nu fotografii și fotocopii, care circulă acum prin țară. (…) Pe lângă manuscrisele inedite ale lui Ioan Lupaș și Silviu Dragomir (…) avem ziarul „Alba-Iulia”, tipărit în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie, în care este invocată sosirea delegaților la Alba (…) dar și un manifest împortiva Unirii și două credențiale”. În cadrul expoziției mai găsim obiecte personale ale lui Iuliu Maniu, dar și imagini de la primirea generalului Berthelot în Sibiu, în anul 1919.

Expoziția va rămâne deschisă până la finalul lunii octombrie, în Corpul B al Palatului Princiar, etajul II, sala 11. Aceasta, împreună cu celelalte expoziții, se poate vizita de marți până duminică, între orele 10:00-18:00.