Seria evenimentelor dedicate Centenarului a continuat, vineri după amiază, în Cetatea Oradea, prin vernisarea unei noi expoziţii fotografice. Având titlul "Familia regală a României pe frontul Marelui Război (1916-1918)", ea este rezultatul colaborării Muzeului Oraşului Oradea - Complex Cultural cu Muzeul Naţional Cotroceni şi cuprinde 70 de fotografii.

Instantaneele surprind membrii familiei regale a României, pe regele Ferdinand I şi regina Maria, dar şi pe principele Carol (viitorul rege Carol II) în diferite ipostaze, vizitând frontul, salutând soldaţii, sau în timpul unor procese religioase şi a vizitelor la spitalele unde erau internaţi militarii răniţi. Imaginile reprezintă şi un omagiu adus victoriilor Armatei Române de la Mărăşeşti, Mărăşi şi Oituz, din anul 1917. Ele sunt expuse în trei săli, alături de diferite explicaţii.

În cadrul vernisajului, directorul muzeului, Angela Lupşea, a transmis mulţumiri partenerilor, arătând că evenimentul va conta în procesul de acreditare a instituţiei. Ioan Ciorba, director adjunct, a arătat că, în discuţiile privind Primul Război Mondial, "trebuie să vedem atât lupta oamenilor de rând, cât şi cea a oamenilor politici, a regelui Ferdinand şi a reginei Maria. (…) El este cel care a hotărât intrarea României în război, în 1916, împotriva ţării sale de origine. (…) Regina Maria este cunoscută pentru activitatea filantropică, pe lângă cea politică".

Curatorul expoziţiei este Bianca Bârşan. Aceasta a arătat că panourile au fost vernisate pentru prima dată în octombrie 2017, la Muzeul Naţional Cotroceni, iar de atunci expoziţia a devenit una itinerantă, fiind prezentată în Budapesta, Drobeta, Satu Mare şi alte localităţi.

În Oradea, expoziţia va putea fi vizitată până în 28 ianuarie 2019, în sălile 21, 22 şi 23, Corpul A, etajul 1.