Muzeul Oraşului Oradea - Complex Cultural găzduieşte, începând de marţi, o nouă expoziţie temporară. Este vorba de o serie de obiecte de cult, unele din patrimoniul naţional, aparţinând Episcopiei Ortodoxe Tulcea. Expoziţia este una itinerantă şi este prezentată într-o serie de 12 oraşe. Ea cuprinde obiecte folosite în serviciul divin, potire, chivoturi, cruci, cădelniţe, candele din aur şi argint, cărţi de cult, precum şi fotografii ale unor biserici din zona Tulcii.

La eveniment au luat parte înalte feţe bisericeşti, oameni de cultură şi vizitatori ai muzeului. În deschidere, a adresat celor prezenţi un cuvânt de salut. Prezentând expoziţia, directorul adjunct al instituţiei, Ioan Ciorba, arătat că aceasta "se remarcă prin numărul mare de exponate şi prin calitatea lor artistică, provenind din zona Dobrogei, unde creştinismul a apărut cu 2000 de ani în urmă".

Prezent la vernisaj, P.S. Visarion, Episcopul Tulcii, a spus că vizita sa în Oradea "este o bucurie deosebită, fiind anul Centenarului, când ne aducem aminte de făuritorii Marii Uniri". "Tot în acest an, Dobrogea sărbătoreşte 140 de ani de la revenirea sa la Patria Mamă. (…) Pământul Dobrogei este unul sfânt, călcat de cei mai vechi sfinţi ai României", a spus PS Visarion.

De aminit şi că, la fel ca zona Crişanei, Dobrogea este un ţinut multietnic şi multiconfesional, acolo trăind 14 etnii şi existând 12 confesiuni.

Luând cuvântul, P.S. Sofronie Drincec, episcopul ortodox de Oradea, a arătat că expoziţia cuprinde piese ale meşterilor în aur şi argint din Imperiul Otoman, numiţi orfevi, unele păstrând încă ştanţa sultanului. "Pentru cei mai puţin obişnuiţi cu obiectele de cult, este o ocazie de a se minuna de frumuseţea lor. (…) Sunt artefacte ce ţin de domeniul artelor minore, de arta bizantină, unele cu corespondenţe în apusul creştinismului, văzute prin motivele baroce şi neogotice".

Curator al expoziţiei, Alexandru Chiriţă, de la Muzeul Naţional Brukenthal din Sibiu, a spus că "această expoziţie are unul din cele mai mari trasee". "Este o expoziţie care vorbeşte despre o întreagă spiritualitate ortodoxă. (…) Tehnica orfevăriei nu a existat în Transilvania", a spus el.

De altfel, Muzeul Brukenthal va fi, în continuare, partenerul Muzeului Oraşului Oradea, atât în organizarea de evenimente, cât şi în procesul de acreditare ca instituţie muzeală, lucru arătat de directorul Angela Lupşea.

Expoziţia va rămâne deschisă până în jurul datei de 15 noiembrie. Programul de vizitare este de marţi până duminică, între orele 9-17.