Cu ocazia marcării a 100 de ani de la intrarea Armatei Române în Oradea, sub conducerea generalului Traian Moşoiu, Muzeul Ţării Crişurilor propune publicului o expoziţie dedicată atât războiului, cât şi artei.

Vizitatorii au fost impresionaţi de exponatele inedite chiar de la vernisajul desfășurat, miercuri, în sediul instituției.

Expoziţia cuprinde peste 250 de piese aparţinând colecţionarului Cristian Dumitru, majoritatea fiind realizate pe fronturile din Europa, în timpul Primului Război Mondial şi după aceea.

Una dintre cele mai interesante piese este o veioză făcută dintr-o grenadă defensivă germană din timpul Marelui Război. Alte obiecte sunt o vază ornamentală prelucrată dintr-un proiectil de tun, brichete din tuburi de cartuşe, scrumiere.

Vernisajul a fost deschis de istoricul Gabriel Moisa, care a explicat că "până nu demult, ceea ce avem aici, în expoziţie, nici nu era luat în calcul ca sursă istorică, la fel ca fotografia sau cinematografia. Aceste obiecte ne fac să înţelegem viaţa de dincolo de război".

Istoricul a arătat că şi în război există timpi morţi, care trebuiau umpluţi într-un fel, iar mulţi soldaţi s-au aplecat asupra artei, prin reconsiderarea unor obiecte militare ce nu mai puteau fi folosite.

Astfel de preocupări nu pot fi descoperite în documente, reprezentând o latură inedită a perioadei războaielor sau de după acestea.

La vernisaj a fost prezent şi Florin Birta, viceprimar al Oradiei, care a transmis un cuvânt de salut, iar despre conţinutul expoziţiei a vorbit Cristian Dumitru, colecţionar, cel care a strâns sutele de obiecte.

Trench art-ul este o ramură artistică apărută în timpul războaielor napoleoniene şi care a continuat în timpul războaielor mondiale. "Prin anii ’90, tot bătând târgurile şi căutând prin lăzile de fier vechi, am găsit diverse obiecte. Primul a fost o scrumieră din ţeavă de tun", a povestit Cristian Dumitru, cu referire la începuturile colecţiei.

Aceasta cuprinde circa 500 de obiecte, alte piese intrând săptămânal, iar cele mai interesante sunt expuse, cum se întâmplă şi acum.

"Cea mai veche piesă românească de trench art este, de fapt, coroana regelui Ferdinand, realizată din metal provenit dintr-un tun din timpul războiului de independenţă", arată Dumitru.

Una din cele mai interesante exponate este o pală din elicea unui avion din timpul Primului Război Mondial, recuperată, după cum povesteşte colecţionarul, într-o noapte din casa găsitorului, transportată într-o maşină cu benă, învelită în covor.

Expoziţia va rămâne deschisă până în 30 iunie, preţul biletului de intrare fiind de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru elevi, studenţi şi pensionari.

Intrarea este gratuită pentru copiii cu vârste de până la 4 ani, copiii din casele de asistenţă socială, veteranii de război, lucrătorii actuali şi pensionarii din reţeaua muzeistică naţională.