Mii de bihoreni şi-au petrecut seara de sâmbătă la Cetate, unde a continuat Festivalul Medieval. Cu un program bogat şi cu întindere atât în fortăreaţă, cât şi în şanţurile ei, această ediţie este şi cea mai reuşită.

Oriunde s-ar fi aflat în Cetate, spectatorii au avut ce vedea sau ce face. De pildă, după ora 20, în curtea Palatului Princiar trupa Hrafnarbroether  a făcut o demonstraţie de luptă specifică secolului X, când războinicii se luptau cu ce aveau la îndemână şi loveau unde apucau, numai să-şi învingă adversarii. Simultan, lângă poarta estică a Cetăţii, menestreli au cântat muzică specifică Evului Mediu, iar în şanţul Cetăţii, pe latura înspre Poliţia Rutieră fierarii îşi demonstrau măiestria în realizarea uneltelor şi armelor, în timp ce pe partea dinspre strada Griviţei cavalerii se pregăteau de luptă.

Spectacol cu săbii, topoare şi lănci

Dornici să vadă bine demonstraţia de turnir full contact, numeroşi orădeni au ocupat cu mult înainte de ora 20 locurile din tribunele anume amplasate de organizatori. Cei care n-au ajuns atât de repede, s-au aşezat pe iarbă sau au stat în picioare, pe lângă gardurile care au împrejmuit zona unde doi cavaleri francezi, din trupa Les Ecuyers de l’histoire, au arătat că se pricep la mânuirea lăncilor.

Îmbrăcaţi cu armuri foarte grele şi călare pe cai anume antrenaţi, cavalerii au oferit momente spectaculoase. La una dintre treceri, unul dintre cavaleri şi-a lovit adversarul în aşa fel încât a reuşit să-l dezechilibreze şi să-l arunce de pe cal. Acesta nu a fost rănit şi a putut continua lupta, însă doar după ce a fost ajutat să se ridice de pe pământ, unde-l apăsau cele aproape 50 de kilograme ale armurii. Orădenii nu s-au zgârcit deloc în aplauze pentru cei doi cavaleri, aclamându-i minute în şir.

La fel au fost răsplătiţi şi luptătorii care au reprodus un soi de MMA Medieval, adică lupte unu la unu, dar şi cei care, după lăsarea întunericului, au făcut jonglerii cu foc.

Folk în română, aromână, greacă..

Aplauze multe s-au auzit şi în faţa scenei amplasate în curtea Cetăţii, unde după ora 21 au urcat Nicu Alifantis & Zan, adică Răzvan Mirică (chitară), Relu Biţulescu (tobe), Mihai Neniţă (clape şi vioară) şi Virgil Popescu (chitară bas).

Folk-istul le-a spus orădenilor că este impresionat de fortăreaţa în care a intrat acum pentru întâia oară şi i-a felicitat pe cei care au muncit pentru ca Cetatea să arate atât de bine. Totodată, Alifantis s-a declarat impresionat de numărul mare de spectatori, în faţa sa fiind circa o mie de oameni, care au cântat alături de artişti multe dintre piese.

S-au auzit, pe rând, cântece mai vechi, precum "E prea frumos la tine-n suflet" ori "Ce bine că eşti", dar şi melodii recent compuse. În plus, Alifantis a surprins cu un cântec în aromână scris pentru bunica şi mama lui, şi cu un altul în greacă, pe care a mărturisit că îl cântă pentru strămoşii săi eleni.

După un bis cerut prin aplauzele frenetice ale orădenilor, Nicu Alifantis & Zan au încheiat concertul cu "Ţara noastră-i ţara noastră", dar şi cu un mesaj de mulţumire pentru fanii prezenţi în faţa sa, fireşte, în versuri şi acompaniat la chitară.

Festivalul Medieval continuă şi duminică, în Cetatea Oradea, când sunt programate noi demonstraţii de lupte ca în Evul Mediu, recitaluri şi jocuri. Sărbătoarea se va încheia cu un concert al trupei Subcarpaţi, programat să înceapă la ora 21.


PROGRAM FESTIVALUL MEDIEVAL 

▶️DUMINICĂ - 07.07.2019

Concert la scenă
o 21:00 Subcarpați
 Curtea Cetăţii – Zona scenei principale
o 11:00 Truverii – farse medievale
o 12:00 Cavalerii Cetăţilor Bârsei - demonstraţii de luptă
o 13:00 Hollóének – muzică medievală
o 14:00 Peregrinii – muzică medievală
o 15:00 Ursul Brun - demonstraţii medievale
Curtea Palatului Princiar
o 13:00 Hunyadi Mátyás Fekete Serege – demostraţii cu arme medievale
o 15:00 Truverii – farse medievale
o 17:00 Peregrinii – muzică medievală 
o 18:00 Remdih – muzică medievală
Zona pentru copii
o 14:00 Vulturii din Călata - demonstraţii de luptă
o 16:30 Truverii – farse medievale
o 18:00 Hollóének – muzică medievală
o 19:00 Peregrinii – muzică medievală
Zona Pieţei Medievale (copacul cel bătrân din Parcul Cetăţii)
o 10:00 Peregrinii – muzică medievală
o 12:20 Truverii – farse medievale
o 15:00 Remdih – muzică medievală
Zona Taberelor Medievale
· 11:00 Competiţie călare în stil nomad 
· 13:00 Competiţie Buhurt pe echipe 3 vs 3 
· 14:30 Jocuri vânătoreşti
· 14:00 Peregrinii – muzică medievală
· 15:30 Hollóének – muzică medievală
· 16:00 Free fight
· 17:30 Închiderea oficială şi înmânarea cupelor; Concerte Hollóének şi Remdih.