Pentru al treilea an la rând, Festivalul Medieval din Cetate i-a avut ca invitaţi pe cei din trupa Subcarpaţi, o tradiţie care orădenilor le place. Dovadă că, la începerea concertului, curtea Cetăţii era plină de la scenă până la zidurile din spate, spectatorii fiind de toate vârstele, de la adolescenţi care cunosc bine trupa, la părinţi veniţi cu copii ori chiar orădeni trecuţi de prima tinereţe, bucuroşi să vadă că tinerii de azi se ştiu distra şi cu melodii inspirate din folclor.

Concertul a ţinut două ore, timp în care orădenii au cântat, au dansat şi au sărit fără să se plângă de oboseală. De asemenea, la îndemnul membrilor trupei, au făcut o "pădure de mâini", dansând cu mâinile ridicate. Din curtea Cetăţii au răsunat cântece precum "Rege pe deal", "2000 km", "Frunzuliţă, iarbă deasă", dar şi deja celebrul motto al trupei, "Folcloru-i oxigen pentru un popor astmatic".

Energia de care au dat dovadă orădenii a fost pe placul artiştilor. "Este a treia oară când venim la Oradea şi vrem şi a patra oară. Suntem de la ţară şi ne place să facem tradiţii", a spus solistul MC Bean, mulţumind totodată organizatorilor Festivalului Medival pentru că au invitat trupa la Oradea. De asemenea, în mai multe rânduri, artiştii i-au lăudat pe orădeni, spunând, printre altele, că sunt un public care le dă energie.

Concertul a avut şi momente inedite. Unul a constat într-un concurs de rime improvizate între doi dintre membrii trupei, care au cântat versuri despre Oradea. Ei au dovedit că şi-au făcut temele, reuşind să integreze în recital cartierele oraşului şi pomenindu-i pe rând pe orădenii din Nufărul, Cantemir şi Rogerius, ceea ce, fireşte, a stârnit entuziasmul şi aplauzele publicului. "Am venit să stau / Ca împăratul Ladislau / La microfon, frăţioare / Pentru că asta ne este identitatea / Am venit cu badea Bean / Până la Oradea", a mai spus unul dintre artişti.

Cel de-al doilea moment aparte a fost când a luat microfonul cel mai tânăr MC din România: Mişa Alexe, un copil de doar 10 ani, care a dovedit că locul său este pe scenă. Fără să se lase intimidat de mulţimea din faţa sa, MC-ul fără buletin a improvizat la rându-i rime şi a fost puternic aplaudat de orădeni.

Aşa cum au făcut în fiecare an, orădenii nu au vrut să-i lase pe cei de la Subcarpaţi să plece acasă prea uşor, ci i-au rechemat pe scenă de două ori, iar concertul s-a terminat după ora 23.

Trupa Subcarpaţi a închis ediţia 2019 a Festivalului Medieval din Oradea, după trei zile în care orădenii au putut vedea demonstraţii de luptă, turnir şi războaie ca în Evul Mediu, jonglerii cu foc, menestreli şi meşteri fierari. În total, festivalul a adunat peste 600 de aşa-numiţi renactori din 43 de trupe medievale.