În Cetatea Oradea a fost inaugurat, joi seara, primul Centru pentru cultura şi civilizaţia gustului din oraş, în cadrul căruia funcţionează şi un restaurant, Reliva, cu preparate în stil franţuzesc, dar şi cu mâncăruri româneşti reinterpretate. 

Centrul deschis în Cetate şi ornat cu măslini, inclusiv unul de 100 de ani, va găzdui, potrivit iniţiatorului, oenologul Dorin Popa, seri speciale cu degustări de mâncăruri rafinate, mâncăruri vegane şi raw vegane, produse din trufe, precum şi de produse simple, de bază, cum ar fi apa, pâinea şi untdelemnul.

"Pâinea, vinul şi untdelemnul sunt triada pe care ne bazăm, fiindcă ele fac parte din cultura şi civilizaţia antică. De acolo încolo vom încerca să descoperim ce înseamnă calitatea unui produs. Trebuie să cunoaştem şi povestea, nu doar să-l consumăm. Omul este singura fiinţă care mănâncă atunci când nu îi e foame şi bea când nu îi e sete, deci de plăcere...", a spus Dorin Popa. 

În prezentarea pe care a făcut-o conceptului de Centru pentru cultura şi civilizaţia gustului, Dorin Popa a spus că în proiect sunt implicate mai multe persoane, alături de el: Georgiana Corbuţ, Lavinia Maier şi Emilian Gherdan. 

Pe lângă restaurantul Reliva, al chef-ului Lavinia Maier, care are o bogată experienţă în restaurante de seamă din Belgia, în Centrul gustului va mai fi deschisă o Cămară a Cetăţii, cu bunătăţi naturale realizate în zona Bihor, precum şi o Cramă a Cetăţii, cu vinuri alese. 

În ceea ce priveşte restaurantul Reliva, acesta a fost amenajat într-un stil minimalist, elegant, şi va fi deschis în fiecare zi a săptămânii pentru cei care vor dori să guste preparatele din meniu. Chef Lavinia Maier spune că meniul a fost gândit astfel încât să includă preparate de "fine dining", adică rafinate, gătite în stil franţuzesc, precum şi mâncăruri româneşti, reinterpretate. Între preparatele care vor putea fi savurate se numără Terină de foie gras, Vitello tonnato, supă de fructe de mare, precum şi muşchi de vită, gătit "sous vide", adică la temperatură mică, pentru mult timp. 

Restaurantul, care va fi deschis din 5 octombrie, este cel care va găzdui şi serile gastronomice deosebite gândite de Dorin Popa, în cadrul cărora curioşii vor descoperi poveştile unor produse alimentare şi mâncăruri, asociate cu vinuri alese. 

(Advertorial)