Potrivit unui comunicat de presă transmis de organizatori, Continental și Főnix Event, în acest an, Târgul de Advent din Debreţin se va organiza în Piaţa Kossuth şi pe strada Piac, aşteptându-i pe vizitatori cu produse meşteşugăreşti unicat şi cu delicatese de sezon. În acest an, peste 170 de comercianţi vor fi prezenţi la evenimentul ce va debuta cu o paradă de amploare.

Noutatea absolută a Târgului din acest an o reprezintă prezenţa, în premieră naţională, a unui „hütte” adus în Piaţa Kosuth tocmai din Germania, din Pădurea Neagră. Este vorba despre o cabană încălzită, unde vizitatorii pot gusta, printre altele, vin fiert, puncs, cremvuşti, cârnăciori tradionali nemţeşti.

Oferta gastronomică este, însă, mult mai mare. Între altele, va fi amenajată și o „Casă a gusturilor ardeleneşti”, cu zacuscă, vinete, mici, cârnăciori, kurtos  kalacs, iar cei care vor dori să guste vinul fiert în târg, în acest an primesc şi cadouri, căni personalizate cu motive de Crăciun.

Debrecen Eye, caruselul de 33 metri instalat anul trecut în Târgul de Advent din Debreţin, a avut un succes de public, peste 56.000 de persoane cumpărând bilete pentru a vedea Târgul din aer. În acest an, va fi însă şi mai mare, de 45 metri, permiţând o vedere panoramică de 360 grade, din cabine acoperite, perfecte pentru zile ploioase ori cu ninsoare. Caruselul este nou, adus din Germania, şi a fost testat personal de primarul oraşului, Pap Laszlo.

O altă noutate este patinoarul artificial de 200 metri pătraţi, care va fi deschis în perioada 5 decembrie – 6 ianuarie. Copiii de până la 14 ani vor putea închiria patine gratuit, însă vor plăti intrarea pe patinoar, o sumă modică de 500 forinţi. Patinoarul, cadou de la Moş Nicolae şi Continental, va fi deschis de luni până vineri între orele 10.00 - 20.00.

Pe 1 Decembrie, îşi va deschide porţile, la fel ca şi în anii trecuţi, clădirea veche a Primăriei, în curtea căreia se va amenaja „Insula Îngerilor”. Dumul spre „Insulă” trece pe lângă Casa de Turtă Dulce şi Casa Cofetarilor din Debreţin, cu surprize dulci pentru vizitatori. În acest an, în curte, alături de micuţii brazi împodobiţi ai Festivalului Galiba vor poposi şi brazii împodobiţi de localnici din fiecare cartier.  

Pe 5 decembrie, în Piaţa Kosuth, de la ora 16.00, copiii se vor putea întâlni cu Moş Nicolae, sau Youlupukki, aşa cum îl ştiu copiii din Finlanda, care va poposi în Debreţin venind direct din Laponia, din oraşul Rovaniemi, cu desaga plină de cadouri.

În aşteptarea lui Moş Crăciun, copiii pot vizita şi Calendarul de Advent, în sertarele căruia vor găsi surprize oferite de organizatori. Aici va fi expusă şi „Inima oraşului Debreţin”, o inimă uriaşă creată din mii de inimioare de turtă dulce, oferite de familia Radics, renumită pentru măiestria ei de a realiza forme din turtă dulce, după reţetele tradiţionale, păstrând astfel meşteşugul străvechi din Debreţin.

Cooperarea cofetarilor locali a permis, anul trecut, realizarea unui produs numit „Cozonacul oraşului”. În acest an, cu ocazia aniversării a 201 ani de la înfiinţarea breslei cofetarilor din Debreţin, în Casa cofetarilor va fi realizat un cozonac al oraşului de 201 metri lungime,  în cadrul unui eveniment festiv intitulat „Câţi metri are iubirea - o după amiază cu cozonac”. La realizarea cozonacului au participat maeştrii cofetăriilor Ibolya, Kis-Virág, Mandula, Mignon şi Szőke.

Prin urmare, o mulţime de motive şi pentru bihoreni de a da o raită pe la Târgul din Debreţin.


Roata uriaşă (Debrecen Eye)

Deschisă până pe 6 ianuarie

Luni-Joi 14.00-21.00, vineri-duminică 12.00-21.00

Bilete: Adulţi: 1.800 forinţi, copii (până la 12 ani): 15.500 forinţi,

Bilet familie: 2 adulţi + 2 copii: 5.500 forinţi

Patinoar:

Luni-Vineri între 10.00 – 20.00

Bilet: 500 forinţi

În 8, 15, 22 decembrie (sâmbătă) cursuri de patinaj.