Oameni de toate vârstele au umplut, joi, sala mare de expoziţii a Muzeului Ţării Crişurilor. Toţi au fost primiţi de instituţia muzeală cu vernisajul unei expoziţii pasionante: istoria jocurilor şi a jucăriilor. Evenimentul, propus în contexul aproprierii sărbătorilor de iarnă, este parte a conceptului de "muzeu viu", apoape de cetăţean, pe care instituţia îl promovează.

În fapt, este vorba despre două expoziţii, organizate în două încăperi.

Expoziţia "De-a copilăria. O incursiune în lumea fascinantă a jocurilor şi a jucăriilor" cuprinde 600 de piese din colecţia Asociaţiei Muzeul Jucăriilor, fabricate în perioada 1900-1980, atât în România, cât şi în Germania, Anglia, Japonia, China, Ungaria, URSS, SUA. Vizitatorii muzeului pot descoperi păpuşi, trenuleţe electrice, maşinuţe, trotinete, un căluţ-balansoar, cărucioare de păpuşi, dar şi celebrele jocuri "Păcălici", "Şah", "Moara", "Telefonul". O parte a exponatelor sunt realizate chiar în Oradea, la fabrica Viitorul (Plastor – partener al evenimentului), care are o vitrină dedicată.

Cealaltă expoziţie, "Vârsta de aur a seturilor LEGO (1970-1990)", cuprinde seturi realizate în anii amintiţi, pe tematici precum Oraşul, Cosmosul, Trenul şi Piraţii. Ea este desfăşurată în încăperea de alături şi dispune de o zonă în care copiii vor putea să-şi realizeze propriile lucrări din blocuri Lego.

În cadrul vernisajului de joi, directorul instituţiei muzeale, Aurel Chiriac, a precizat că este o expoziţie "adresată în primul rând celor mici, dar şi celor mari".

Din partea Asociaţiei Muzeul Jucăriilor din Bucureşti a participat unul dintre fondatorii săi, Cristian Dumitru. "În anii ’80 aveam o colecţie mare de maşinuţe, trenuleţe, de băiat cum s-ar spune. Am văzut potenţial în aceasta şi am început să mai achiziţionez piese din târguri", a arătat acesta. Aşa s-a născut colecţia de câteva mii de obiecte pe care Asociaţia o deţine.

Sever Alicu, ambasador al Asociaţiei Brickenburg, a explicat că expoziţia dedicată jocului LEGO este una din puţinele din Europa, chiar singura din partea sa de est. Istoria Lego este veche de zeci de ani, jocul adaptându-se vremurilor: "ce vedem noi în expoziţie este perioada de vârf. (…) Astăzi tehnicile noi Lego sunt urmare a imaginaţiei utilizatorilor", a arătat Alicu.

În finalul evenimentului, Mircea Pricăjan, redactor al revistei Familia, cunoscut ca autor al unor cărţi pentru copii, le-a vorbit celor mici despre cum percepea, când era de vârsta lor, jocurile şi jucăriile. "Bunicii mei aveau şi ei un fel de muzeu la ei acasă. Jucăriile erau scumpe şi erau puse pe dulap. Aveam nişte păpuşi, iar dacă eram cuminţi eram lăsaţi să le luăm jos şi să ne uităm la ele prin ambalaj", a povestit acesta.

Cu interesul trezit, copiii veniţi la vernisaj au admirat şi comentat obiectele din vitrine şi şi-au făcut fotografii cu ele.

Cele două expoziţii vor fi deschise în perioada 22 noiembrie 2018 – 10 februarie 2019. Preţul biletelor este de 8 lei pentru adulţi şi 4 lei pentru copii, elevi, studenţi şi pensionari.

Vizitatorii vor putea urmări şi un film de 25 de minute despre istoria jucăriilor, dublat în limba română.